Eerste wapens ingeleverd tijdens 'Week van de Veiligheid'

Burgemeester Koen Schuiling bij de wapenkliko
Burgemeester Koen Schuiling bij de wapenkliko © Jeroen Willems/RTV Noord
In de hele provincie kunnen inwoners deze week anoniem en zonder strafvervolging hun steekwapen inleveren. Dat kan op het politiebureau of op een daarvoor geselecteerde plek, zoals een winkelcentrum of dorpshuis.
Burgemeester Koen Schuiling nam maandagmiddag een kijkje op het politiebureau aan de Rademarkt in de Stad en zag dat de teller daar maandagmiddag op één ingeleverd wapen stond. Het steekwapen was in een doek gewikkeld en zat opgeborgen in een speciale kliko.

'Er is heel veel in omloop'

Schuiling hoopt dat meer mensen zullen volgen. 'We zien dat het (steekwapens, red.) gewoon heel veel wordt gebruikt in Groningen. We hebben haast wel wekelijks hele nare incidenten. Dus er is gewoon heel veel in omloop. Daar moeten we eerlijk over zijn', aldus Schuiling.

'Jongeren hoeven zich niet onveilig te voelen'

Alle gemeenten in Groningen doen mee aan de actie. Ook het welzijnswerk en scholen worden bij de inzameling betrokken. Schuiling doet ook een beroep op ouders.
'Sommige jongeren voelen zich toch een beetje eenzaam of bedreigd en kunnen daar blijkbaar thuis of op school niet over praten, terwijl dat wel de bedoeling is. Die jongeren hoeven zich niet onveilig te voelen. Maar dan moet je wel weten dat het speelt en het bespreken', aldus Schuiling.

Vuurwapens niet anoniem

Naast steekwapens kunnen ook vuurwapens en explosieven worden ingeleverd. Dit gebeurt op afspraak en is niet anoniem. Iemand die deze week een vuurwapen inlevert, wordt voor het bezit daarvan niet vervolgd. Er wordt wel gekeken of het wapen betrokken is geweest bij een misdrijf.