Gerrit Krolbrug-comité overhandigt handtekeningen: 'Gaan door tot we de minister overtuigd hebben'

Chris van Malkenhorst (links) overhandigt een pamflet dat staat voor het aantal handtekeningen aan Rik van Niejenhuis
Chris van Malkenhorst (links) overhandigt een pamflet dat staat voor het aantal handtekeningen aan Rik van Niejenhuis © Marten Nauta/RTV Noord
Het Bewonerscomité Gerrit Krolbrug heeft maandagavond 5.529 handtekeningen overhandigd aan gemeenteraadsleden. De voorkeur van het college van B en W en Rijkswaterstaat is een nieuwe brug van 4,5 meter hoog, het bewonerscomité wil dat de brug lager wordt.
Raadsleden stemmen komende woensdag over de politiek beladen kwestie. De gemeenteraad heeft zich meermaals uitgesproken voor een 'zo laag mogelijke brug', maar coalitiepartijen GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie lijken wethouder Philip Broeksma (GL) nu te steunen in zijn keuze voor een brug van 4,5 meter.
De gemeenteraad geeft aan welke variant de Groningse voorkeur heeft, maar de beslissing valt in Den Haag. Minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat (VVD) gaat erover.

Laatste strohalm?

Zelfs als het woensdag misgaat voor de bewoners, kan het dus nog goed komen. 'De petitie lijkt een laatste strohalm, maar de minister kan er nog iets van vinden', zegt Chris van Malkenhorst namens het comité. 'Bovendien zijn er Tweede Kamerleden die aan onze kant staan en zeggen: 'Dit laten we niet over ons heenkomen.'
Werkzaamheden aan de Gerrit Krolbrug
Werkzaamheden aan de Gerrit Krolbrug © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord

'Gaan door tot we de minister hebben overtuigd'

Van Malkenhorst zegt door te gaan tot hij de minister heeft overtuigd, maar eerst is de gemeenteraad aan de beurt. Raadslid Rik van Niejenhuis (PvdA) lijkt voor de 4,5 meter hoge brug te gaan, en ook de petitie lijkt dat niet te veranderen.
'We gaan het er in de fractievergadering nog een keer goed over hebben. We hebben veel informatie gekregen van het bewonerscomité, al moet er nog wel iets nieuws en iets anders boven tafel komen, willen we nog van mening veranderen', zegt Van Niejenhuis. De PvdA'er kondigde eerder al aan met vier moties te komen, die een 4,5 meter hoge brug beter moet laten aansluiten op de wensen van de weggebruikers.
GroenLinks-raadslid Benni Leemhuis houdt de kaken maandagavond stijf op elkaar. Hij zegt enkel woensdag, tijdens de raadsvergadering, zijn standpunt te verdedigen.
Een deel van het Bewonerscomité Gerrit Krolbrug
Een deel van het Bewonerscomité Gerrit Krolbrug © Marten Nauta/RTV Noord

'Veel inwoners tegenover handjevol schippers'

VVD'er Ietje Jacobs geeft wel commentaar en spreekt de hoop uit dat gemeenteraadsleden alsnog voor de 3 meter-variant gaan. 'De handtekeningen staan voor een grote groep inwoners, en zij staan tegenover een handjevol schippers (die baat zeggen te hebben bij een hogere brug, red.).
'Ik hoop dat we als gemeenteraad voor de lagere variant gaan, en dan is het nog steeds afwachten wat er uiteindelijk gebeurt', verwijst ze naar Den Haag.
Haar partijgenote, minister Visser, gaat daar over de brug. 'Om haar te overtuigen hebben we absoluut nodig dat de gemeenteraad kiest voor de drie meter. Want anders hoeft het niet.'

'Er kan nog veel gebeuren'

'De gemeenteraad moet naar de inwoners luisteren', zegt Jacobs, en Van Malkenhorst van het bewonerscomité is het daarmee eens.
'De hoop is dat een aantal raadsleden van de collegepartijen zegt: dit kan niet. We moeten naar de stem van het volk luisteren, en weten dat de variant van drie meter gewoon realiseerbaar is.'
De hoop is duidelijk, de verwachting is nu toch dat de gemeenteraad voor de hogere brug gaat. Toch blijft Van Malkenhorst tot het laatst voor de lagere brug gaan. 'Ik ga niet op de stemmingen van woensdag vooruitlopen. We hebben nog twee dagen, en in die dagen gaat er nog veel gebeuren heb ik begrepen.'