Spoedoverleg over situatie Ter Apel: 'Op piekmomenten zitten er 700 asielzoekers te veel'

Vorige week zaten er op piekmomenten 2.700 asielzoekers in Ter Apel terwijl er maximaal 2.000 zijn toegestaan, melden raadsleden van Westerwolde aan RTV Noord. De gemeenteraad gaat er woensdag over praten in een besloten bijeenkomst.
Ter Apeler raadsleden Klaas Buigel (VVD), Paul Timmermans (Lijst Timmermans), Marco Visscher (Gemeentebelangen), Wim Eilert (PvdA) en Herma Hemmen (CDA) maken zich zorgen over de situatie bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers. Volgens hen zaten er op piekmomenten in Ter Apel meer dan de toegestane 2.000 asielzoekers. Mogelijk liep het aantal zelfs op tot 2700.
Spoedoverleg over Ter Apel: 'Het misschien ook een beetje kiezen tussen twee kwaden'
Afspraak 2.000 asielzoekers is heilig
Het maximum van 2.000 asielzoekers is heilig in Westerwolde. Eerder benadrukte burgemeester Jaap Velema die afspraak toen de plannen voor een noodopvang in Ter Apel bekend werden.
Asielzoekers in de noodopvang tellen mee in het totaal toegestane aantal. Dinsdagochtend meldde RTV Noord dat die noodopvang voller zit dan volgens de vergunning is toegestaan.
Het asielsysteem zit zo goed als vol
De instroom van asielzoekers is de afgelopen weken toegenomen en asielzoekerscentra in Nederland zitten zo goed als vol. Alle asielzoekers die hier asiel aanvragen moeten eerst naar Ter Apel. Vanaf daar worden ze overgeplaatst naar locaties waar ruimte is, maar als die er niet is wordt het lastig.
CDA'er Herma Hemmen wil daarom een spoedoverleg met alle fractievoorzitters. 'Wij zijn met z'n allen bezorgd en willen voorkomen dat het een herhaling van 2016 wordt', stelt het raadslid.
'Het was toen gewoon een file in Ter Apel. Er stond een grote tent op het Sindorf terrein (terrein naast het aanmeldcentrum red.) en winkeliers hebben veel overlast gehad van de grote groep.'
Samen optrekken om duidelijk signaal te geven
Marco Visscher van coalitiepartij Gemeentebelangen zegt ook 'absoluut niet blij' te zijn met de huidige situatie. Coalitiepartner Wim Eilert (PvdA) noemt de situatie 'niet te kunnen verkopen aan de inwoners van Ter Apel'. Eerder uitten Klaas Buigel (VVD) en Paul Timmermans (Lijst Timmermans) hun zorgen al.
Volgens Hemmen moeten de partijen nu samen optrekken. 'Ik hoop dat we de gelederen bij elkaar krijgen, zodat we een duidelijk signaal kunnen afgeven. Iedereen wil daarvoor bij elkaar komen.'
COA wil eerst de gemeente informeren en daarna de pers
Het overleg, waar alle fractievoorzitters en de burgemeester aan meedoen, is woensdagavond. Het is achter gesloten deuren.
RTV Noord heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) maandag om een reactie gevraagd over de overschrijding van het toegestane aantal asielzoekers in Ter Apel. Dinsdag komt het antwoord: 'Wij informeren eerst de gemeente en daarna de pers.'