Asielzoekers Zoutkamp maken over drie weken weer plaats voor Afghanen

Afghaanse evacués komen aan in Zoutkamp (archief)
Afghaanse evacués komen aan in Zoutkamp (archief) © ProNews (archief)
De asielzoekers die momenteel verblijven in de noodopvang bij Zoutkamp, moeten daar over uiterlijk drie weken weer weg zijn. Dat bevestigt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) na vragen van RTV Noord.
De asielzoekers moeten weer plaats maken voor Afghaanse evacués. Het is nog niet bekend waar deze groep dan onderdak krijgt. Het COA kampt met een groot gebrek aan opvangruimte. Alle azc's in ons land zijn vrijwel tot de laatste plaats bezet. 'We hopen dat we tegen die tijd over meer opvangcapaciteit beschikken', zegt COA-woordvoerder Alet Bouwmeester.
We hopen tegen die tijd over meer opvangcapaciteit te beschikken
Alet Bouwmeester - woordvoerder COA
Het gaat om asielzoekers die zijn overgeplaatst uit het azc in Ter Apel. Dat is de laatste weken overvol. Het aanmeldcentrum van de Immigratie- en Naturalisatiedienst kampt met een onverwachte grotere toeloop. Daardoor moeten wachtende asielzoekers de nacht doorbrengen in tenten op het terrein.

De druk verlichten

In Ter Apel is plaats voor maximaal tweeduizend asielzoekers. Inmiddels is duidelijk dat dat de laatste weken honderden meer zijn. Om de druk op 'Ter Apel' te verlichten, besloot het COA vorige week een groep te verplaatsen naar de noodopvang op de kazerne in De Marnewaard. Voor zover nu bekend, kan het COA tot eind november gebruikmaken van deze noodopvang.
Deze kazerne bood sinds augustus onderdak aan ongeveer vijfhonderd Afghaanse evacués. Die werden eind vorige week overgeplaatst naar de noodopvang in Harskamp, om ruimte te maken voor de groep uit Ter Apel. De COA-woordvoerder kan niet zeggen of deze evacués uit Harskamp weer naar Zoutkamp worden gebracht, of dat het gaat om andere Afghanen, die binnenkort naar Nederland komen.