Minderjarige asielzoekers tijdelijk opgevangen in Van der Valk Zuidbroek (update)

Hotel Van der Valk in Zuidbroek
Hotel Van der Valk in Zuidbroek © Jeroen Willems/RTV Noord
Het COA huurt tijdelijk vijftien kamers in hotel Van der Valk in Zuidbroek om minderjarige asielzoekers te huisvesten. Ook zijn er twee kamers beschikbaar voor de begeleiding.
Het COA heeft hierover afspraken gemaakt met de gemeente Midden-Groningen en de manager van het hotel.
Het COA is naarstig op zoek naar opvanglocaties, omdat de aanmeldcentra in Budel en Ter Apel de grote toestroom van asielzoekers op dit moment niet aankunnen. Evenementenhallen en leegstaande kantoorgebouwen zijn niet altijd per direct beschikbaar, vandaar dat het COA bij andere locaties uitkomt.
Het COA huurt tijdelijk vijftien kamers in hotel Van der Valk in Zuidbroek
Het COA huurt tijdelijk vijftien kamers in hotel Van der Valk in Zuidbroek © Jeroen Willems/RTV Noord

Maximaal dertig personen

Het college van Midden-Groningen heeft ingestemd met de opvang van maximaal dertig personen. De kamers van de minderjarige asielzoekers liggen in een aparte vleugel van het hotel, waar ook zaalruimte is voor eten en recreatie. Ontbijt, lunch en diner zijn bij het verblijf voor de asielzoekers inbegrepen.
De eerste mensen betrekken deze dinsdag al hun kamer. Het is de bedoeling dat de opvang tot 15 november duurt.

Zuidbroek tot nu toe enige locatie

Volgens woordvoerder Vincent van Leeuwen is het hotel in Zuidbroek op dit moment de enige vestiging van Van der Valk die concreet in beeld is om minderjarige vluchtelingen zonder ouders op te vangen.
'Het hangt van de locatie af. In Zuidbroek kan een deel van het hotel gemakkelijk afgescheiden worden van de rest, en omdat het om minderjarige vluchtelingen gaat zonder ouders zijn we akkoord gegaan', aldus Van Leeuwen.
Het is de eerste keer dat er in een hotel van Van der Valk vluchtelingen worden opgevangen. 'We doen dit uit een maatschappelijk belang, maar willen er verder ook niet teveel ruchtbaarheid aan geven.'