Gemeente twijfelt over vergunningverlening aan evenementen van studentenverenigingen

Een eerder evenement van Vindicat
Een eerder evenement van Vindicat © ANP
De gemeente Groningen vraagt zich af of ze nog wel wil meewerken aan de organisatie van evenementen van studentenverenigingen. Dat schrijft Groningen burgemeester Koen Schuiling (VVD) aan de gemeenteraad, naar aanleiding van het uit de hand gelopen evenement van Vindicat. Zo'n evenement kan alleen doorgaan als de gemeente toestemming geeft.
'We denken na over de wenselijkheid van de evenementen en kijken verder ook naar aanvullende voorwaarden die zouden moeten gelden tijdens evenementen', valt te lezen in de brief. De raadsbrief is opgesteld naar aanleiding van de meest recente ongeregeldheden bij Vindicat. Die vereniging ligt onder vuur nadat het feest Buitenspelen uit de hand is gelopen.
De burgemeester lijkt het nut van de evenementen buiten de sociëteit niet in te zien, omdat ze louter toegankelijk zijn voor leden van de club. De burgemeester vraagt zich af of zo'n groot feest dan in de openbare ruimte gevierd moet worden. Als enkel leden welkom zijn, dan hebben ze daarvoor de sociëteit tot hun beschikking, zo lijkt de gedachtegang van Schuiling te zijn.

Twijfels over organisatievermogen

De burgemeester heeft invloed op de evenementen die de verenigingen organiseren omdat er voor zo'n groot feest een speciale vergunning nodig is. In het geval van Vindicat worden evenementen uitsluitend buiten de muren van de sociëteit georganiseerd.
De gemeente twijfelt dus over de nut- en noodzaak van die evenementen. Uit de brief van Schuiling blijkt dat er echter nog niet definitief een streep door de grote feesten wordt gezet: 'Specifiek gaan we met besturen van studentenverenigingen in gesprek over het verplicht moeten inschakelen van een professionele evenementenorganisator bij (semi-) grote evenementen of het opleggen van aanvullende verplichtingen op het gebied van mobiliteit en vervoer.'
De gemeente twijfelt verder aan de organisatorische kwaliteiten van de studenten: 'We zien dat evenementen binnen de studentenvereniging vaak georganiseerd worden binnen een activiteitencommissie waarin studenten zitten die enige affiniteit hebben met organiseren', aldus Schuiling, 'maar niet met het organiseren van evenementen met enkele duizenden personen.'
Meerdere politiewagens bij Kardinge, na het feest van Vindicat
Meerdere politiewagens bij Kardinge, na het feest van Vindicat © Rieks Oijnhausen

Nieuwe overlegtafel

Uit de raadsbrief blijkt ook dat er een speciale overlegtafel voor studentenverenigingen in de maak is. Aan die tafel zitten onder meer de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool. Het gesprek moet gaan over het gebruik van alcohol en de verregaande cultuurverandering die volgens de gemeente nodig is.
De onderwijsinstellingen moeten daar een wetenschappelijke rol in gaan spelen. Daarnaast zal het college van burgemeester en wethouders ook elders in Nederland op bezoek gaan bij studentensteden. Ze willen weten welke problematiek daar speelt en hoe die wordt aangepakt.
Bij het Vindicat-feest Buitenspelen misdroegen feestgangers zich bij en in de bussen van Qbuzz die hen weer naar het centrum van de stad zouden vervoeren. Het bestuur van Vindicat nam de volgende dag afstand van de misdragingen van de leden. Maar daarmee is de kou nog niet uit de lucht. Woensdagmiddag debatteert de gemeenteraad over de ongeregeldheden.