Groningen doet mee in coronatoename: meer besmettingen

Het reproductiegetal stijgt
Het reproductiegetal stijgt © RTV Noord
Ook in de provincie Groningen stijgt het aantal coronabesmettingen. Volgens de wekelijkse cijfers van de GGD raakten afgelopen week 419 mensen besmet, tegenover 272 de week ervoor.
De situatie in Groningen is wel beter dan in het landelijk gemiddelde.

Meer corona gevonden

Het aantal mensen dat zich liet testen nam ook toe, net als het percentage positieve tests. Dat wijst erop dat er niet alleen meer corona wordt gevonden doordat er nou eenmaal meer wordt getest, maar dat het virus zich ook echt breder verspreidt. Van de 6612 Groningers die afgelopen week een test deden had ruim zes procent corona (tegenover 4,6 procent in de week ervoor).
De stijging zit in de leeftijdsgroep van 15-19 jaar. Veertien procent van de positieve gevallen was onder deze tieners; een week eerder was dat elf procent. Onder de jongste Groningers (0-14 jaar) nam het juist iets af (van 16 naar 14 procent).

Stad niet grootste brandhaard

De stad komt niet voor in de top vijf van gemeenten met de meeste besmettingen afgelopen week. Die werden vastgesteld in Midden-Groningen, Westerwolde, Stadskanaal, Eemsdelta en Westerkwartier.
Het reproductiegetal (R) ligt inmiddels op 1,12. Zodra de R boven de 1 ligt, neemt de verspreiding van het virus toe. De huidige R van 1,12 betekent dat honderd besmette mensen samen 112 anderen besmetten.

Prognoses somberder

Volgens het laatste advies van het Outbreak Management Team zijn de prognoses voor de herfst- en wintermaanden ongunstiger dan eerder werd aangenomen. Daarom zou het niet verstandig zijn om op korte termijn verdere versoepelingen door te voeren.
Het kabinet komt op 5 november met een nieuwe persconferentie. Minister Hugo de Jonge zegt daarop vooruitlopend, dat de coronapas waarschijnlijk nog langer nodig blijft. Wel overweegt het kabinet andere maatregelen te versoepelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de huidige beperking aan het aantal mensen dat op een evenement welkom is. Nu mag een zaal niet meer dan 75 procent van de capaciteit gebruiken als bezoekers geen vaste zitplaats hebben.