Donar begint met ‘aantrekkelijk duel’ aan poulefase Europe Cup

Henry Caruso was op dreef namens Donar (archieffoto)
Henry Caruso was op dreef namens Donar (archieffoto) © JKBeeld
De basketballers van Donar beginnen woensdagavond in MartiniPlaza in Stad aan de poulefase van de FIBA Europe Cup met een 'aantrekkelijke' wedstrijd tegen het Engelse London Lions. De Groningers zijn tevens uit op revanche na de verloren competitiewedstrijd tegen Landstede Hammers uit Zwolle.
Afgelopen zaterdag ging Donar na verlenging onderuit tegen de Zwollenaren (67-69). Die wedstrijd prikkelt de ploeg van coach Matthew Otten. ‘We hebben goed getraind en onze fouten geanalyseerd, en we zijn scherp en hongerig voor de komende wedstrijd’, aldus de Groningse oefenmeester.
In de poulefase neemt Donar het op tegen London Lions (Engeland), Medi Bayreuth (Duitsland) en Kapfenberg Bulls (Oostenrijk). De ploeg uit Londen werd het afgelopen seizoen tweede in Engeland. Kapfenberg Bulls eindigde eveneens op de tweede plaats in eigen land, achter Swans Gmunden. Medi Bayreuth werd het vorige seizoen tiende in de Duitse competitie.

'Run and gun'

London Lions is woensdagavond in MartiniPlaza de eerste tegenstander. ‘Dat team heeft een hoog niveau. Ze spelen op hoog tempo met run and gun basketbal en nemen snelle schoten in de omschakeling. We moeten zorgen dat we ons eigen tempo bepalen en niet meegaan met de tegenstander daarin’, meent de coach.
‘Het is nog te vroeg om te zeggen waar dat team staat qua niveau. Ze hebben verloren in de Champions League-kwalificatie van Treviso (62-89), en dat is een geweldig team. Daarbij is het moeilijk om onze competities met elkaar te vergelijken. We hebben dit seizoen nog niet genoeg gespeeld om het te kunnen vergelijken. Ik denk dat het een aantrekkelijke wedstrijd wordt. We zijn hongerig, en als we spelen zoals we trainen, dan wordt het een goede wedstrijd. Ik heb er wel vertrouwen in’, aldus Otten.

Iedereen inzetbaar?

Bij Donar is waarschijnlijk iedereen weer inzetbaar. Spelverdeler Austin Luke, die last had van zijn gewrichten, is nog een twijfelgeval. Henry Caruso kan vrijwel zeker weer spelen, nadat hij in het eerste competitieduel tegen Aris een scheurtje opliep in een buikspier.

Donar in Europe Cup

Donar doet sinds het begin van de Europe Cup in 2016 voor de zevende keer mee aan dit toernooi. Drie keer kwamen de Groningers voorbij de eerste poulefase. In het seizoen 2016-2017 was de tweede poulefase het eindstation. Een seizoen later bereikte de ploeg van coach Erik Braal de halve finale, waarin de Italiaanse kampioen, Reyer Venezia, te sterk bleek. In het seizoen 2018-2019 verloor Donar in de achtste finale van het Belgische Oostende.
Vorig seizoen werd de ploeg onder leiding van coach Ivan Rudez uitgeschakeld in de ‘bubbel van Den Bosch’, na een minimale nederlaag na verlenging tegen Heroes (99-98) en het verlies tegen het Russische BC Parma (93-81).

‘Lucky loser’

Donar wist zich deze editie niet rechtstreeks te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Europe Cup. De finale van de kwalificatie-bubbel in MartiniPlaza werd met 73-81 verloren van het Portugese Benfica. Toch mochten de Groningers verder in Europa, als ‘lucky loser’. Dat kwam mede door de ruime zege in de halve finale tegen het Oostenrijkse Swans Gmunden (80-53).
Het Europese programma van Donar

Wo 13/10 Donar - London Lions, 20:00 uur

Di 19/10 Donar - Medi Bayreuth, 20:00 uur

Wo 27/10 Kapfenberg Bulls - Donar, 19:00 uur

Wo 03/11 London Lions - Donar, 21:30 uur

Wo 10/11 Medi Bayreuth - Donar, 20:00 uur

Wo 17/11 Donar - Kapfenberg Bulls, 19:30 uur

Live bij RTV Noord

Het duel tegen London Lions in MartiniPlaza begint woensdagavond om 20.00 uur en is live te volgen via een stream bij RTV Noord. Het commentaar wordt verzorgd door Karel-Jan Buurke en Anjo Mekel.