Krappe parkeergarage in hartje Stad sluit: 'Auto's in centrum beperken'

Het is één van de meest nauwe parkeergarages in de stad Groningen: de centrumgarage in de Haddingestraat. Vanaf december 2024 gaat de garage op slot, want dan komt het gebouw in handen van de gemeente Groningen.
Wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) is blij met de aankoop, met het verdwijnen van de garage komen er minder auto's in het centrum. 'We zijn blij dat we het autoverkeer in de binnenstad kunnen verminderen. We weten nog niet wat we met de garage gaan doen.'

Geen buurtgarage

Het gemeentebestuur van Groningen sluit niet uit dat de geparkeerde auto's worden ingeruild voor woningen. 'Het zou een oplossing kunnen zijn', zegt wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) van wonen. 'Het is wel een ingewikkelde plek om te bouwen. Het ligt pal naast de Vismarkt en daardoor moet je creatief zijn.' Er ligt nog geen kant en klaar plan klaar voor de garage. De ruimte zal in eerste instantie gebruikt wordt als fietsparkeergarage.
De parkeergarage van binnen
De parkeergarage van binnen © Reinder Smith/RTV Noord
De huidige garage zal in elk geval niet worden omgeturnd tot buurtgarage. De gemeente stelt hogere eisen aan zo'n buurtgarage. In de huidige vorm is die te krap en te steil, qua hellingen. Daarnaast moet de gemeente er geld insteken, als het een buurtgarage zou worden. Dat willen de stadsbestuurders niet.

Straten rondom garage aanpakken

De stadsbestuurder benadrukken dat de garage in eerste instantie wordt aangekocht om het verkeer 'beter te organiseren'. 'We gaan de openbare ruimte weer teruggeven aan de bewoners', vervolgt Van der Schaaf. In de Haddingestraat staat nu dikwijls een rij met auto's te wachten totdat ze de parkeergarage in kunnen rijden. 'We willen de Haddingestraat en de Pelsterstraat opnieuw inrichten. Dat is nu niet mogelijk door de wachtende auto's en door de auto's die er geparkeerd staan.'
Met de aankoop is 3,5 miljoen euro gemoeid. Het idee om het pand te kopen is al eerder geopperd door het stadsbestuur. Destijds, in 2018, had de gemeente niet voldoende geld om de koop aan te gaan.