Burgemeester Velema vreest opnieuw chaos bij aanmeldcentrum: 'Ik ben boos, heel boos' (update)

Burgemeester Jaap Velema met het aanmeldcentrum op de achtergrond (bewerking: RTV Noord)
Burgemeester Jaap Velema met het aanmeldcentrum op de achtergrond (bewerking: RTV Noord) © Jos Schuurman/FPS en RTV Noord
Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde maakt zich ernstig zorgen over de situatie in het aanmeldcentrum bij Ter Apel. Hij vreest dat het daar opnieuw uit de hand loopt, omdat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) nog steeds onvoldoende opvangplekken heeft.
Vorige week zaten er 2700 asielzoekers in de opvang bij Ter Apel, veel meer dan is afgesproken. Maximaal mogen er 2.000 asielzoekers verblijven. Dat is inclusief de mensen in de nachtopvang. Voor Velema en zijn gemeente Westerwolde is dit een harde afspraak, waaraan niet valt te tornen.
150 personen hebben overnacht in kantoren en wachtruimtes van de IND
Jaap Velema - burgemeester Westerwolde

Overnachten in kantoorruimte

‘In de nacht van dinsdag op woensdag hebben vorige week 650 mensen in de nachtopvang gezeten’, vertelt Velema bij Nieuwsuur. Normaal verblijven daar honderd mensen met een uitloop naar 250. ‘En dan hebben ook nog eens 150 personen overnacht in kantoren en wachtruimtes van de IND’, vult Velema aan.
Ik maak mij zorgen of het COA voldoende opvang kan bieden voor de komende dagen
Jaap Velema - burgemeester Westerwolde

Geen antwoord van het COA

Velema heeft het COA en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gevraagd wat hij de komende dagen kan verwachten, maar volgens hem bleef het antwoord op die vraag uit. 'Ik maak mij zorgen of het COA voldoende opvang kan bieden voor de komende dagen', stelt hij. 'Dat vind ik onacceptabel. We nemen daarmee het risico dat het een herhaling wordt van vorige week.' Velema doelt daarbij op de situatie waarbij er 700 asielzoekers te veel in Ter Apel zaten.
Men laat Ter Apel ermee zitten. Dit is een opgave die Westerwolde te boven gaat
Jaap Velema - burgemeester Westerwolde

Drieduizend extra plekken vanaf november

Velema heeft ook met Den Haag gebeld, vertelt hij in Nieuwsuur. 'Daar kreeg ik eerst begrip, maar vervolgens werd ik toch terugverwezen naar het COA.’
Ook staatssecretaris Broekers-Knol zegt dat Velema bij het COA moet zijn. Wel wil ze vanaf november drieduizend extra plekken beschikbaar hebben in het land om Ter Apel te ontlasten, maar dat duurt dus nog enkele weken.
Velema reageert: ‘Ik ben boos, heel heel boos. En bezorgd. We gaan niet weer tenten plaatsen in Ter Apel. Dat hebben we in 2015/2016 meegemaakt en dat doen we niet nog eens. Westerwolde is gastvrij en we zullen deze asielzoekers echt niet in de steek laten, maar men laat Ter Apel ermee zitten. Dit is een opgave die Westerwolde te boven gaat.’
In deze video legt Velema de stand van zaken uit:
Burgemeester: 'Ik maak me zorgen over opvang Ter Apel'

Extra opvangplekken

Alle Groningse burgemeesters en commissaris van de Koning René Paas hebben de afgelopen weken gesproken over het openen van extra opvang in onze provincie. Woensdag is besloten dat het om minimaal 190 extra opvangplekken gaat. Daarnaast blijven ze zoeken naar nog meer opvangplaatsen.
'Gemeenten zullen hier, zodra de locaties door alle partijen akkoord zijn bevonden, nader over communiceren', laat de provincie Groningen weten. Het gaat hierbij om opvangplekken in de vorm van bijvoorbeeld een (tijdelijk) asielzoekerscentrum. Het is nog niet bekend waar die opvangplekken komen.
Landelijk gezien levert de provincie meer dan het afgesproken aandeel
Jaap Velema - burgemeester Westerwolde

'Mooie opbrengst'

Velema noemt het plan waar de provincie vandaag mee naar buiten komt een 'mooie opbrengst', maar zegt er dus wel bij dat dit de problemen voor de komende dagen niet oplost.
Overigens zat hij zelf ook bij de gesprekken over extra opvangplekken. Waarom hij daar niet meer opvang eist voor de korte termijn in onze provincie? 'Landelijk gezien levert de provincie meer dan het afgesproken aandeel', stelt hij.

Minister deed in augustus oproep

Eerder dit jaar riep minister Ollongren alle provincies en gemeenten op extra opvangcapaciteit te realiseren, zodat het Rijk crisisopvang kan voorkomen. Met die crisisopvang bedoelt de minister het inzetten van gebouwen die niet bestemd zijn voor asielopvang, zoals sporthallen.
Ook spoorde de minister aan haast te maken met het huisvesten van statushouders. Die mogen in Nederland blijven. Vanwege achterstanden van die huisvesting verblijven er landelijk 11.000 statushouders in asielzoekerscentra die eigenlijk al in een huis moeten wonen.

Eemsdelta krijgt vrijstelling

De provincie Groningen heeft nu besloten dat Eemsdelta geen statushouders hoeft op te vangen. De komende jaren wordt deze gemeente vrijgesteld van de huisvesting van statushouders, omdat er een tekort is aan wisselwoningen voor de versterkingsoperatie in het aardbevingsgebied.
Inmiddels verblijven in Farmsum tijdelijk 150 asielzoekers. Ook is er plek voor maximaal dertig minderjarige asielzoekers in een hotel in Zuidbroek. Plannen om een opvang te realiseren in vakantiepark Pagedal in Stadskanaal gaan niet door.
Dit bericht is aangevuld met uitspraken van burgemeester Velema in Nieuwsuur.