Hoogkerkers stappen naar de rechter om ‘oneerlijke’ waardedalingsvergoeding

Eén van de schades aan John Schokker zijn woning en tevens kantoorpand
Eén van de schades aan John Schokker zijn woning en tevens kantoorpand © Eigen foto
‘Als ik de straat uitkijk dan zie ik huizen die wel in aanmerking komen voor een waardedalingsvergoeding’, vertelt John Schokker. Hij is één van de Hoogkerkers die het niet eens zijn met de grens de het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) trekt.
Huiseigenaren op aangewezen postcodes krijgen een vergoeding voor de waardedaling van hun huis vanwege de aardbevingen. Maar er vallen dus ook woningen buiten de boot. ‘Een deel van de straat krijgt dus niks. Ondanks dat ik aardbevingsschade heb aan mijn woning kunnen wij geen aanspraak maken op de subsidieregelingen. Dat is oneerlijk’, zegt Schokker.

In dezelfde straat verschillen

‘Het postcodenummer verspringt hier in de straat van 9746 naar 9745. En 9745 kan geen aanspraak doen op de waardevermeerderingsregeling ondanks dat hier veel schadegevallen bekend zijn’, zegt Schokker. Hij heeft meermaals geprobeerd om eruit te komen met het IMG, maar staat nog altijd met lege handen.
Er zijn al vijftig andere huiseigenaren die mee willen doen
John Schokker - wil eerlijke vergoeding van waardedaling
Schokker is daarom met een aantal andere huiseigenaren naar de rechter gestapt en onderzoekt mogelijkheden om toch compensatie te krijgen. ‘We willen een correcte waardeverminderingsregeling en hebben een advocatenkantoor in de arm genomen. Er zijn al vijftig andere huiseigenaren die mee willen doen in het proces.'

Zeven methodes onderzocht

Het IMG laat weten dat ze de grens 'zorgvuldig' bepaald heeft. ‘Een onafhankelijke adviescommissie heeft zich uitgesproken over de huidige methode. Hierbij is gekeken naar allerlei factoren omdat er diverse manieren zijn waarop de waardedaling en grens konden worden bepaald ’, legt woordvoerder Jouke Schaafsma uit. ‘We hebben het advies voor de beste methode overgenomen van deze adviescommissie.’
We moeten ergens een grens stellen
Jouke Schaafsma - woordvoerder IMG

45.000 woningverkopen vergeleken

‘In eerste instantie is gekeken naar de verkoopprijzen van woningen in de gebieden, bijvoorbeeld waar minder of meer betaald wordt voor een huis. In postcodes waar veel schades zijn vergoed, zie je de waardeverschillen’, aldus Schaafsma. Ook wordt de waarde van de woningen volgens het IMG vergeleken met vergelijkbare woningen elders in het land.
‘Daarna is er gekeken naar het aantal schades en aardbevingen in een bepaald postcodegebied. Dit alles heeft geleid tot een grens die ruimhartig is gekozen. Als mensen het hier niet mee eens zijn dan staat het hen vrij om daartegen bezwaar te maken. We moeten ergens een grens stellen’, zegt Schaafsma.

Oneens

‘Dat is wel heel erg eenvoudig geredeneerd. Hier in de straat en op meer plekken in Hoogkerk hebben we precies dezelfde overlast gehad. Dan is het toch redelijk dat dit gecompenseerd wordt’, stelt Schokker. Hij wil graag meer inzicht krijgen in de methode die gehanteerd is en heeft daarom het IMG gevraagd de schademeldingen van Hoogkerk in te mogen zien. 'Zo kunnen we zelf het aantal schademeldingen vergelijken in het grensgebied.'
Mensen worden gedupeerd en daar willen we iets tegen doen
John Schokker - wil eerlijke vergoeding waardedaling
Ook is de vergelijking van verkoopprijzen van woningen in het aangewezen gebied volgens Schokker twijfelachtig. 'Ik ben zelf makelaar en ik heb goed inzicht in de verkoopprijzen van woningen.' Hij wil dit ook door de rechter laten toetsen.
'Mensen worden gedupeerd en daar willen we iets tegen doen. We hebben ook nauw contact met Zoutkamp, omdat ze daar ook geen compensatie krijgen. Als wij succes hebben, dan hebben zij er misschien profijt van', zegt Schokker.

Methode opnieuw bekijken

Volgens het IMG zit er wel een actualisatie van de methode aan te komen. ‘Daarbij wordt gekeken of er nog steeds die schade-omvang is, zoals we die zagen. Misschien is dat op sommige plekken wel anders. Dan moet opnieuw naar de grens gekeken worden. Ergens in de loop van volgend jaar zal dat gebeuren’, vertelt Schaafsma.
Schokker wacht dit niet af en heeft de eerste stappen naar de rechter al genomen. 'Wij denken dat we goede punten hebben om bij de rechter duidelijk te maken dat de huidige methode van het IMG onrechtvaardig is. Alle subsidiemaatregelen zijn hieraan gekoppeld. Wij lopen hierdoor veel geld mis om woningen te verbeteren.'