Plan voor nieuw datacenter op Westpoort ter grootte van vijftien voetbalvelden

Industrieterrein Westpoort
Industrieterrein Westpoort © Jan Been/RTV Noord
Op industrieterrein Westpoort in Groningen komt een nieuw datacenter van twintig hectare. Dat is althans het voornemen van de gemeente Groningen.
Verantwoordelijk wethouder Berndt Benjamins (D66) wil niks kwijt over het bedrijf dat het datacenter gaat bouwen. Op het industrieterrein heeft NorthC ook een datacenter staan. Die gaan uitbreiden, maar niet met twintig hectare.
De gemeente is vorig jaar benaderd met de plannen voor het nieuwe datacenter. Als de plannen doorgaan gaat dat gemoeid met de komst van 125 nieuwe banen. Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) laat weten in gesprek te gaan met omwonenden, maar benadrukt wel dat het datacenter op een bedrijventerrein gebouwd wordt.
'Vergeet niet dat dit een bedrijventerrein is voor onder meer een aantal grote ruimtevragers. We hebben het logistiek centrum van Aldi, dat neemt elf hectare in beslag. Daar komt dus een datacenter van twintig hectare bij. Het zal een fors gebouw worden. Niet zozeer qua hoogte, maar een pand ter omvang van twintig hectare heeft impact op de omgeving.'
De komst is nog niet in kannen en kruiken. De gemeenteraad moet er eerst nog iets van vinden. Als de plannen doorgaan zal de restwarmte van het datacenter worden gebruikt voor het warmtenet van nutsbedrijf WarmteStad. Met de restwarmte kunnen vijf- tot tienduizend woningen verwarmd worden.