Midden-Groningen viert succes scholenprogramma met opening Zuiderkroon

Kindcentrum Zuiderkroon in Hoogezand
Kindcentrum Zuiderkroon in Hoogezand © Jeroen Willems / RTV Noord
In Midden-Groningen schieten de grote multifunctionele schoolgebouwen als paddenstoelen uit de grond. Kindcentrum De Zuiderkroon in Hoogezand is de zevende in korte tijd. Het gebouw is woensdagmiddag officieel en feestelijk geopend met een optreden van zangeres Emma Heesters.
In het gebouw zitten 450 leerlingen die gebruik kunnen maken van een eigen keuken, technieklokaal en een dubbele gymzaal voorzien van de nieuwste snufjes zoals een digitale speelwand.

Regulier en speciaal onderwijs

Twee scholen, OBS Het Noorderlicht en SBO De Sterren, maken samen met kinderopvang Kaka gebruik van het pand. De combinatie van regulier en speciaal onderwijs (SBO De Sterren) is niet gebruikelijk. Het maakt de schoolbestuurders trots dat het hier wel is gelukt.
'Dit is een unieke samenwerking die we hier neer hebben mogen zetten. Dat we hier les mogen geven en dat je hier les mag krijgen is fantastisch', zegt bestuurder Marjan Bakker van stichting Ultiem waar OBS Het Noorderlicht onder valt.
Kinderen bakken pannenkoeken in de keuken van de school
Kinderen bakken pannenkoeken in de keuken van de school © Jeroen Willems / RTV Noord

'We gebruiken elkaar kennis'

Het schoolgebouw voldoet aan vrijwel alle wensen van de docenten. De klassen zijn hoog en licht. Het gebouw is groot, maar door de verschillende opgangen voelt het ook wel weer geborgen. De eerste weken school bevallen heel goed zegt bestuurder Yvonne Beishuizen van RENN4 waar SBO De Sterren onder valt. 'De deuren tussen de twee scholen staan altijd open. We kunnen vragen aan elkaar stellen en maken echt gebruik van elkaars kennis.'
De gemeente Midden-Groningen heeft 100 miljoen euro te besteden voor het scholenprogramma, dat er voor moet zorgen dat alle leerlingen in Midden-Groningen in een veilig en toekomstbestendig gebouw onderwijs kunnen krijgen. Het geld is afkomstig van het Nationaal Coördinator Groningen en de NAM. In totaal worden er elf nieuwe scholen gebouwd, waarvan De Zuiderkroon de zevende is die is opgeleverd. Zeven andere scholen zijn versterkt.

Trots

De gemeente Midden-Groningen tuigt een publiciteitscampagne op om te laten zien hoe goed ze de boel door het scholenprogramma op orde hebben. 'Je moet de problemen die je hebt benoemen, maar je moet ook laten zien wat er goed is en waar je trots op bent. Het is niet alleen om aan anderen te laten zien wat er in Midden-Groningen te koop is. Hoe mooi je hier kan wonen en je naar school kan gaan, maar ook om aan onze eigen bewoners te laten zien waar je trots op kan zijn', zegt onderwijswethouder Erik Drenth.

'Elk nadeel, heb zijn voordeel'

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: 'Elk nadeel, heb zijn voordeel. De dreiging van de aardbevingen heeft wel mogelijk gemaakt dat we kunnen investeren in onze schoolgebouwen. Onze schoolgebouwen horen nu bij de mooiste en beste van het land.'
Officiële opening van Kindcentrum De Zuiderkroon in Hoogezand
Officiële opening van Kindcentrum De Zuiderkroon in Hoogezand © Jeroen Willems / RTV Noord