In Beeld: zo verloopt de verbouwing van het Stadhuis

Praktisch alles is over de kop gehaald in het Stadhuis in Groningen. De vroegere raadszaal op de begane grond is niet meer te herkennen en de kamers op de tweede verdieping zijn inmiddels voorzien van nieuwe vloerbedekking.
De meest opvallende ingreep is de verhuizing van de raadszaal. Die zat op de begane grond, maar die wordt nu verplaatst naar de zolder. Die zolder laat inmiddels de eerste contouren zien van wat over een aantal maanden de nieuwe raadszaal is. Het complete Stadhuis wordt voor 19 miljoen euro verspijkerd.
De zolder, de ruimte waar de nieuwe raadzaal komt
De zolder, de ruimte waar de nieuwe raadzaal komt © Robert Pastoor/RTV Noord

Grote klus

Het is aan projectmanager Elzo Dijkhuis om namens de gemeente Groningen het project in goede banen te laten lopen. Hij heeft ervaring met grote projecten, hij was ook verantwoordelijk voor de aanpak van de oostzijde van de Grote Markt, inclusief de bouw van het Forum.
In maart volgend jaar moet de aannemer het stadhuis opleveren, dat gaat volgens Dijkhuis lukken. Het vernieuwde stadhuis is dan echter nog niet gereed voor gebruik. De inrichting zal dan nog moeten plaatsvinden. Vertraging van enkele delen van die inrichting ligt al op de loer. De nieuwe audiovisuele spullen lijken niet op tijd te arriveren.

Beter uitzicht voor burgemeester

Op de tweede verdieping zijn de kamers al voorzien van nieuwe vloerbedekking. Alle deuren zitten daar op slot, dat is om te voorkomen dat iedereen de kamers binnenloopt. Diegene die de kamer binnenloopt moet dat doen met uiterste precisie, zonder plastic schoenovertrek is het betreden van de kamers uit den boze.
Op die tweede verdieping is een kamer ingeruimd voor de burgemeester. 'De burgemeester heeft een prominentere plek gekregen', zegt Dijkhuis in de nieuwe kamer. 'De vorige kamer was een donkere kamer en die zat aan de achterkant van het Stadhuis. Deze heeft uitzicht op de Grote Markt en Martinitoren.'
De oude kamer van de burgemeester
De oude kamer van de burgemeester © Robert Pastoor/RTV Noord