Gemeente komt Luisterlijn niet tegemoet: 'Parkeren op straat kost geld'

Folders van de Luisterlijn
Folders van de Luisterlijn © Marten Nauta/RTV Noord
De gemeente Groningen is niet van plan om de vrijwilligers van de Luisterlijn tegemoet te komen nu ze moeten betalen voor hun parkeerplek. Dat heeft wethouder Philip Broeksma woensdag de gemeenteraad laten weten.
Volgens hem moeten andere vrijwilligers ook betalen voor een parkeerplek als ze hun vrijwilligerswerk uitoefenen. Dat is voor de vrijwilligers van de Luisterlijn niet anders. De organisatie zit op een geheime plek in de stad, maar is sinds de uitbreiding van het betaald parkeren regime geconfronteerd met parkeerkosten. Eerst konden de vrijwilligers hun auto gratis parkeren, dat is nu niet meer het geval.

'Maatschappelijke parkeervergunning'

Het CDA vroeg woensdag tijdens het wekelijkse vragenuur aandacht voor de situatie van de Luisterlijn. CDA'er Jalt de Haan zou graag zien dat de gemeente een maatschappelijke parkeervergunning in het leven roept: 'Omdat we onze vrijwilligers en mantelzorgers waarderen', zei hij. 'Op tal van plekken staat het vrijwilligerswerk onder druk. Betaald parkeren kan juist een drempel zijn voor het uitvoeren van vrijwilligerswerk.'
De wethouder is echter van mening dat er betaald moet worden voor een parkeerplek. 'Op verzoek van veel bewoners hebben we de maatregel genomen. Door het uit te breiden brengen wij de parkeerdruk omlaag.' Kiezen voor de auto staat voor hem gelijk aan betalen. Iets wat het CDA een 'starre houding' vindt.

Ov of fiets

Broeksma wijst erop dat de Luisterlijn er ook voor kan kiezen om de vrijwilligers op een andere manier naar het pand te laten komen. Bijvoorbeeld met het openbaar vervoer of met de fiets. Andere organisaties hebben dat ook gedaan, aldus de wethouder. 'De essentie is dat parkeren in de openbare ruimte kan, maar dat is niet gratis.'
De Luisterlijn is een landelijke telefonische hulpdienst waar mensen dag en nacht naartoe kunnen bellen als ze zorgen, pijn of verdriet willen delen. De lijn biedt een luisterend oor. Er zijn 1500 vrijwilligers bij betrokken, verdeeld over heel Nederland.