Historische kerkenpaden Warffum aangepakt: 'Eerste reacties zijn positief'

Het kerkenpad in Warffum
Het kerkenpad in Warffum © Gemeente Het Hogeland
Kerkpaden in Warffum beter zichtbaarder en verzorgder maken. Dat is een wens van de inwoners waarmee de gemeente Het Hogeland aan de slag is gegaan. Het college stelt daarom een subsidie beschikbaar waarmee erfafscheidingen langs de kerkpaden aangepakt kunnen worden.
De subsidieregeling maakt onderdeel uit van een project om de uitstraling en beleving van de kerkenpaden te verbeteren. Veel kerkenpaden zijn in de loop der jaren verdwenen. In Warffum zijn drie kerkenpaden behouden gebleven die er al eeuwen liggen: Noorderkerkpad, Zuiderkerkpad en Oosterkerkpad. Het is de route die inwoners al jarenlang lopen richting de kerk en heeft daarom een historische waarde. In het verleden zijn er ook al opruimacties geweest op de kerkenpaden.
Paden rondom de kerk in Warffum
Paden rondom de kerk in Warffum © Gemeente Het Hogeland
Een groep inwoners en de gemeente vinden dat er meer moet gebeuren en dat veel erfafscheidingen momenteel niet bijdragen aan de juiste uitstraling van de kerkenpaden. 'Er zijn te veel hoge schuttingen en dicht overhangende begroeiing die over de smalle paden heen hangt. Dit is vooral het geval in het Noorder- en Zuiderkerkpad. Het Oosterkerkpad is iets breder', laat het college weten.

Hoe moet de schutting of heg eruit komen te zien?

Een werkgroep van bewoners heeft samen met de gemeente een brochure opgesteld met voorbeelden van erfafscheidingen die wenselijk zijn. Daarbij kregen ze steun van Landschapsbeheer Groningen.

Aanpakken

Met de subsidie hoopt de gemeente dat inwoners die aan de kerkenpaden wonen hun erfafscheidingen wil aanpakken. De gemeente betaald 50 procent van de kosten voor materiaal en plaatsing als deze voldoen aan de wensen en voorbeelden uit de brochure. Per adres kan maximaal 1500 euro subsidie worden aangevraagd. De gemeente stelt voor het project in totaal 20.000 euro beschikbaar.
Heggen en schuttingen langs het kerkenpad in Warffum
Heggen en schuttingen langs het kerkenpad in Warffum © Gemeente Het Hogeland
'Afgelopen september hebben we de brochure en de subsidieregeling in ontwerp gepresenteerd aan de bewoners uit Warffum. De eerste reacties waren bijzonder positief. Deze financiële tegemoetkoming is nieuw voor de gemeente. Wij hopen dat veel inwoners er gebruik van maken', zegt wethouder Eltjo Dijkhuis. Hij vindt het een mooi 'voorbeeldproject', waarin inwoners en de gemeente goed samenwerken.
De subsidieregeling heeft een looptijd van drie jaar.
In maart hield de gemeente Het Hogeland een informatiebijeenkomst over de kerkenpaden in Warffum: