Groningen wil overlast open haard aanpakken: 'Voor al die mensen die hinder ondervinden'

© Koen Suyk/ANP
Niet iedereen is er fan van: houtkachels of een open haard. Daarom komt de gemeente Groningen met een aanpak van houtrook. Die aanpak moet nog wel beschreven worden en de gemeenteraad heeft hiervoor een aanzet gegeven.
De complete coalitie, aangevuld met oppositiepartijen Partij voor de Dieren, 100% Groningen en CDA, heeft een eigen plan geschreven om de overlast van houtrook tegen te gaan. Ze vinden dat het stoken van een vuurtje niet alleen voor gezelligheid zorgt, maar bovenal vervuilend is. De gemeente Groningen kon tot nu toe weinig doen aan de overlast van houtrook, maar daar brengt dit plan verandering in.

Klachten van bewoners

Het is overigens maar de vraag hoe ver die invloed gaat. Het meest concrete is vooralsnog dat via verschillende media informatie wordt verspreid over de risico's van hout stoken en hoe dat op een goede manier kan. Ambtenaren kunnen na woensdagavond ook aan de slag; er moet een speciaal beleidsstuk komen over de aanpak van houtrook.
Het is een serieus probleem dat niet past bij de stad die we willen zijn
Martijn van der Glas - raadslid GroenLinks
GroenLinks-raadslid Martijn van der Glas concludeert namens alle partijen dat het Rijk geen handvatten geeft om de overlast aan te pakken. 'Dus is het aan ons om die te maken en dat pogen we nu te doen', zei hij. De politicus liet weten dat hij veel klachten heeft gehad over houtrook. 'Het is een serieus probleem dat niet past bij de stad die we willen zijn.'

Kritiek

Het plan kon op steun rekenen van bijna de complete gemeenteraad. Alleen de PVV is tegen. Die vindt dat de gemeente eerst zelf het goede voorbeeld moet nemen en dus afscheid moet nemen van de eigen biomassacentrale. SP stemt voor, maar was wel kritisch over het plan.
SP'er Daan Brandenbarg is van mening dat er niet al te veel gejubeld moet worden over de positieve gezondheidsaspecten van het nog te ontwikkelen beleid: 'Als je naast een vervuilende weg woont dan heeft dat meer invloed op je gezondheid dan de buren die stoken.'