Eurovoetbaltoernooi keert definitief terug met nieuwe opzet

Een jonge Hans Hateboer in duel tijdens de wedstrijd FC Groningen-Botafogo in 2011
Een jonge Hans Hateboer in duel tijdens de wedstrijd FC Groningen-Botafogo in 2011 © Orange Pictures
Niet met Pinksteren, maar in het hemelvaartweekend van 2022 keert het Eurovoetbaltoernooi terug, in een andere vorm, na een afwezigheid van tien jaar.
'We zijn druk bezig met de organisatie', vertelt voorzitter Frank de Vries van het Eurovoetbaltoernooi. Alle Nederlandse deelnemers en een aantal buitenlandse teams zijn inmiddels door de organisatie geboekt. Zo zal uiteraard FC Groningen acte de présence geven, maar ook PSV, AZ, Feyenoord, SC Heerenveen en FC Utrecht nemen deel aan het driedaagse toernooi.
Vanuit het buitenland komen de -18 teams van Anderlecht, Club Brugge en Atletico Madrid. Vanuit Japan maakt Teikyo Nagaokoa de oversteek naar Groningen. De organisatie zoekt nog naar twee teams om het jongensveld te completeren.

Ook damesteams

De opzet van het toernooi zal anders zijn dan voorheen. Want naast de jongensteams, die wel wat jonger zijn dan eerder het geval was, worden ook zes damesteams en twaalf G-teams uitgenodigd. PSV, Ajax, FC Twente en het Duitse VfL Wolfsburg zijn de eerste vier vrouwenteams die met Hemelvaart naar Groningen komen.
In deze video legt voorzitter Frank de Vries uit wat er gaat gebeuren:
Voorzitter Eurovoetbaltoernooi: 'Het lijkt op vroeger, maar in nieuw jasje'
De financiering voor het toernooi is momenteel nog niet rond, zo vertelt De Vries. 'We hebben nog een lange weg te gaan, maar zijn optimistisch. Er is veel enthousiasme bij de samenleving en sponsoren, dus we denken dat het goed komt. Dat komt ook voort uit onze eigen overtuiging dat dit gaat lukken.'
Hoeveel geld de organisatie nog nodig heeft wil De Vries niet zeggen. 'Er moet nog een hele berg bij, maar we zijn een eind op weg.'
Het toernooi begint komend jaar op 26 mei op sportpark Corpus den Hoorn. De finale wordt traditioneel gespeeld in Stadion de Esserberg, twee dagen later.