Schakers verliezen kort geding om coronapas (update)

© Mario Miskovic / RTV Noord
Zes topschakers, onder wie de Groningers Lucas van Foreest, Sergei Tiviakov en Sipke Ernst, die willen deelnemen aan het NK schaken, moeten een coronapas kunnen laten zien.
Dat bepaalde de rechter in een kort geding dat de zes hadden aangespannen. Er hoeft evenmin een andere locatie te worden gezocht voor het NK.
Het NK wordt vanaf vrijdag een week lang gespeeld in het gemeentehuis van Hoogeveen. Die gemeente besloot een coronapas verplicht te stellen voor de 32 deelnemers, omdat het beschouwd wordt als een evenement. Ook stelt de gemeente dat ze een voorbeeldfunctie heeft bij de handhaving van de coronamaatregelen.

'Gemeente Hoogeveen handelt onrechtmatig'

De zes schakers vinden dat de gemeente onrechtmatig handelt. Het NK valt volgens de schakers onder een amateursporttoernooi. Daarvoor is geen coronatoegangsbewijs nodig, stellen ze. Ook is er geen publiek bij aanwezig. Als de schakers zich toch dagelijks moeten laten testen, zou dat hun spel kunnen beïnvloeden, vrezen ze.
De schakers zijn wel bereid mondmaskers te dragen of te werken met spatschermen. Gezien het beperkte aantal deelnemers en de afwezigheid van publiek, is ook 1,5 meter afstand houden mogelijk, zeggen ze. Via het kort geding wilden ze toegang zonder coronapas of dat de schaakbond KNSB het toernooi elders organiseert.

Alle eisen afgewezen

De rechter wijst alles af. Hoogeveen mag de pas eisen voor toegang en de KNSB hoeft niet uit te wijken naar een andere locatie. In het oordeel wordt uitgelegd dat het NK een dusdanig hoog niveau heeft dat het geen amateursporttoernooi is. Ook staat de huidige regelgeving niet toe dat dit soort wedstrijden wordt georganiseerd zonder dat deelnemers beschikken over een coronatoegangsbewijs.
Op het laatste moment uitwijken is vragen om moeilijkheden
Schaakbond

Toernooi elders niet mogelijk

De KNSB hoeft het toernooi, dat al lang in voorbereiding is, niet op het laatste moment ergens anders te organiseren. 'Van de KNSB kan niet worden verlangd dat ze de belangen van een handvol schakers stelt boven de belangen van de schaakbond en de andere deelnemers', aldus de rechter.
De KNSB verweerde zich in het kort geding ook door te wijzen op de geschiktheid van het gemeentehuis als locatie. 'Juist het gemeentehuis in Hoogeveen is geschikt vanwege de beschikbaarheid, goede verlichting, snelle internetverbinding voor een livestream en doordat de ruimte weinig geluid doorlaat voor de deelnemers. Op het laatste moment uitwijken is vragen om moeilijkheden', stelt de schaakbond.

Van Foreest verdedigt titel niet

Eerder gaf Lucas van Foreest aan dat hij niet deelneemt aan het toernooi als hij een coronapas moet laten zien, of zich voortdurend moet laten testen. Wat de andere vijf schakers doen na dit oordeel, is niet bekend. Duidelijk is wel dat het NK behoorlijk is gedevalueerd. Van Foreest is de huidige Nederlands kampioen schaken en verdedigt zijn titel dus niet.

'Altijd verliezers'

Toernooidirecteur Loek van Wely, zelf meervoudig winnaar van de nationale titel, zegt zich niet te beschouwen als winnaar van het kort geding. 'Dat er altijd verliezers zouden zijn, was mij al duidelijk. Ik zit tussen twee vuren in. Enerzijds probeer ik de spelers te helpen, anderzijds het toernooi en de schaakbond.' Van Wely heeft geen oordeel over de beslissing van Van Foreest om niet te spelen. 'Hij is een principiële jongen en we kunnen hem niet gaan dwingen. Hij moet zijn eigen keuzes maken en of die goed of slecht zijn, daar komt hij vanzelf achter.'

Meer afmeldingen verwacht

Van Wely geeft aan rekening te hebben gehouden met deze uitkomst van het kort geding en meer afmeldingen te verwachten. De weggevallen deelnemers worden vervangen. Over de devaluatie van het NK maakt hij zich weinig zorgen: 'Ik denk dat het alsnog een mooi en spannend toernooi wordt. En de publiciteit hebben we in ieder geval ook al gehad.'
Dit artikel is aangevuld met een reactie van de directie van het NK Schaken.