Instellingen

Politici krijgen bustour langs windpark: ‘Aan draagvlak heb ik een broertje dood’

Statenleden kijken uit over een weiland met windmolens
Statenleden kijken uit over een weiland met windmolens © Martijn Folkers/RTV Noord
Statenleden hebben woensdagmiddag met eigen ogen kunnen zien wat de impact van een windpark is. Een drietal bewonersorganisaties organiseerde een bustour langs de windparken in onze provincie.
Of ze wel doorhebben welke impact windparken op bewoners hebben. Met die insteek krijgen raads- en statenleden ingeprent wat de windmolens doen met omwonenden.
‘We willen ze bewust maken van het feit dat hier ook mensen wonen die tegen uitbreiding van windparken zijn’, zegt Mirjam Eelssema van stichting Oldambt Windmolenvrij tijdens de bustour, die begint in Delfzijl, langs het windpark in Meeden gaat en via de Oldambtster polders terugkeert in Delfzijl. Meest heikele punt: de mogelijke uitbreiding van windpark Delfzijl-Zuid. Bij de Raad van State werden de zestien windmolens eerst nog afgewend, maar de bewonersorganisaties vrezen voor een tweede kans.
Dit kan niet de bedoeling zijn
Richart Joling - Statenlid PvdA

Lege handen

Janny Kiewiet uit Meedhuizen legt de aanwezige politici uit welke impact windmolens op een steenworp afstand hebben op de leefomgeving. ‘Aan het woord draagvlak heb ik op dit moment een broertje dood’, stelt zij onomwonden. Volgens Kiewiet wordt de term draagvlak misbruikt, terwijl de molens er komen en omwonenden met lege handen achterblijven.
‘De windboeren hebben het geld binnen, de gemeente heeft de ozb vast ook binnen, terwijl wij nog tot juni volgend jaar moeten wachten op een kleine vergoeding, terwijl wij dagelijks het lawaai moeten aanhoren.’ PvdA-Statenlid Richart Joling uit Burgemeester Beinsdorp wil daar werk van maken. ‘Ik ga daar vragen over stellen’, geeft hij aan. ‘Dit kan niet de bedoeling zijn.'
De arrogantie van de macht
Anthon Meijssen als Mirjam Wulfse te laat instapt

Late instapper

Na ruim een uur rondrijden stapt gedeputeerde Mirjam Wulfse in, tot lichte frustratie van Anthon Meijssen van Oldambt Windmolenvrij. ‘De arrogantie van de macht’, mompelt hij wanneer de bestuurder even op zich laat wachten. Wulfse zelf legt uit dat de agenda overvol was en eerder aansluiten niet mogelijk is.
Aan het einde van de tour deelt Jan Wierenga van Burgerinitiatief Zuidelijke Dorpen Delfzijl zijn zorgen richting de toekomst. ‘In Midden-Groningen gaan windparkontwikkelaars langs boeren om animo te kweken. We hebben daar ook zorgen over en zijn nu met inwoners van deze gemeente in contact om dat ook mogelijk tegen te houden. Dit kan niet de bedoeling zijn.’
De Statenleden zeggen na afloop veel te hebben opgestoken van de trip. SP-Statenlid Joke Lesman: ‘We hebben nu met eigen ogen gezien wat de impact is.’
De politici bij het aanhoren van een verhaal
De politici bij het aanhoren van een verhaal © Martijn Folkers/RTV Noord