Instellingen

Raad: hoe meer incidenten bij studentenvereniging, hoe harder de straf

Een lid van een studentenvereniging tijdens een introductieperiode
Een lid van een studentenvereniging tijdens een introductieperiode © ANP
Met een nieuw plan, dat een 'escalatieladder' wordt genoemd, moet het voor studentenverengingen duidelijker worden wat voor gevolgen bepaalde incidenten hebben. Dat wil althans de gemeenteraad van Groningen. Burgemeester Schuiling is minder enthousiast.
Het plan is de uitkomst van een debat over de situatie bij Vindicat nadat de vereniging eerder deze maand in opspraak raakte.

Afschuw alom

Alle partijen spreken woensdagmiddag nogmaals hun afschuw uit over de gebeurtenissen op 2 oktober. 'Het is ronduit kwalijk en ontoelaatbaar', vindt bijvoorbeeld het CDA. 'De maat is vol', vindt 100% Groningen, 'het was fout en daar moet naar gehandeld worden', vindt Student & Stad.
De manier waarop de partijen het probleem bij Vindicat willen aanpakken verschilt des te meer. Het grootste deel van de raad zoekt de oplossing in de escalatieladder en een cultuurverandering bij de vereniging. Hoe de ladder er precies uit moet zien wordt niet duidelijk, maar de gedachte erachter is dat leden van studentenverenigingen zo weten dat, wanneer ze een bepaald incident veroorzaken, dat een vooraf afgesproken gevolg heeft.
Meerdere politiewagens bij Kardinge, na het feest van Vindicat
Meerdere politiewagens bij Kardinge, na het feest van Vindicat © Rieks Oijnhausen

'Duidelijkheid goed voor verenigingen'

‘Het is goed voor de verenigingen’, vindt PvdA-leider Julian Bushoff. ‘Bij bepaalde incidenten gelden ook bepaalde maatregelen. Het schept helderheid voor de besturen en de leden van de verenigingen.'
Niet iedereen is erover te spreken. Het rechtse smaldeel in de raad (VVD, CDA en PVV) vindt dat vooral de individuele overlastgevers bestraft moeten worden, en niet Vindicat in zijn geheel. Bovendien wijst Student&Stad erop dat het raar is om zo’n regel alleen voor studentenverenigingen te laten gelden, en niet voor andere clubs. Ook burgemeester Schuiling worstelt daarmee.
Hij zegt verder al in gesprek te zijn met onder andere de RUG en de Hanzehogeschool. ‘We willen een goede analyse maken van de situatie, en bekijken welke maatregelen we kunnen nemen om nieuwe incidenten te voorkomen’, zegt hij. 'We hebben een nieuw convenant nodig met de studentenverenigingen, waar ook de hoeveelheid drugsgebruik in benoemd moet worden.'
Schuiling zegt de raad in november of december te informeren over de opbrengst van de gesprekken die hij met de verenigingen, de RUG en de Hanzehogeschool voert.

'Trek horecavergunning in en weer Vindicat uit binnenstad'

De SP, traditioneel zeer kritisch op Vindicat, deed samen met de Partij voor de Dieren nog een vergeefse oproep aan het college om de horecavergunning van de vereniging in te trekken. De motie van de partijen kreeg geen steun van andere partijen in de gemeenteraad.
Ook het nog verder gaande plan van de SP om de studentenvereniging en al haar activiteiten uit de binnenstad te weren kon niet op steun van andere partijen rekenen.
Het jaarlijkse Vindicat-feest 'Buitenspelen' aan het Zilvermeer zorgde op 2 oktober voor een grimmige sfeer in de buurt. Leden van Vindicat misdroegen zich bovendien in bussen van Qbuzz toen zij terug wilden naar de binnenstad. De locatie aan het Zilvermeer werd bezaaid met plastic bekertjes en andere troep achtergelaten.

Na het feest besloot burgemeester Schuiling een ander feest aan het Paterswoldsemeer te verbieden. Vindicat zelf besloot daarna voorlopig een streep door alle evenementen te zetten. Schuiling pleit verder voor een 'verregaande cultuurverandering' in de vereniging. Dinsdag schreef hij aan de gemeenteraad te twijfelen of hij nog wel wil meewerken aan het verlenen van evenementenvergunningen aan studentenverenigingen.