Westerkwartier ziet af van verhoging ozb met vijf procent

Het gemeentehuis van de gemeente Westerkwartier in Zuidhorn
Het gemeentehuis van de gemeente Westerkwartier in Zuidhorn © ANP
De aangekondigde verhoging van de onroerende zaak belasting in de gemeente Westerkwartier in 2022 met vijf procent gaat niet door. Dat heeft college van B&W bekendgemaakt bij de presentatie van de begroting voor volgend jaar.
Volgens wethouder Pieter van der Zwan hebben de inwoners na anderhalf jaar onzekerheid door corona behoefte aan rust en perspectief en past het daarbij niet de financiële lasten te verhogen.
Ondanks verminderde inkomsten presenteert Westerkwartier een sluitende begroting, waaruit volgens het college toch de nodige ambitie spreekt. Maar behoedzaamheid blijft geboden.

Miljoenen voor infrastructuur

In 2022 investeert de gemeente zeven miljoen euro in wegen, fiets- en wandelpaden, bruggen, woon- en sportvoorzieningen, het kindpakket en schuldhulpverlening, duurzaamheid, recreatie en toerisme en cultuur. Naast deze investeringen wil de gemeente volgend jaar de Algemene Bedrijfsreserve weer aanvullen. Het college wil daarmee meer geld in kas hebben voor financieel onzekere tijden en tegenvallers.
De totale begroting 2022 van Westerkwartier bedraagt in totaal 177,5 miljoen euro. Aan de inkomstenkant komt 129,2 miljoen euro van het Rijk, 33,4 miljoen euro uit gemeentelijke belasting en 15 miljoen euro uit overige inkomsten.

Overige uitgaven

Aan de uitgavenkant gaat 83 miljoen euro naar het sociaal domein, 32 miljoen euro naar de gemeentelijke organisatie zelf en 18,7 miljoen naar volksgezondheid en milieu. Aan sport, recreatie en toerisme wordt in 14,6 miljoen euro uitgegeven en aan verkeer en vervoer wordt 10,1 miljoen euro besteed. Onderwijs kan rekenen op 7,5 miljoen euro en naar volkshuisvesting en ruimtelijke ordening gaat 5,6 miljoen euro. Voor veiligheid en economie wordt volgend jaar respectievelijk 5,5 en 0,5 miljoen euro uitgetrokken.
Op woensdag 27 oktober kunnen inwoners en organisaties tijdens het raadsoverleg aan de gemeenteraad en B&W laten weten wat ze van de plannen vinden. Op woensdag 10 november neemt de raad een besluit over de begroting 2022.