Woonvorm Harkstede komt er, maar felle kritiek op gang van zaken

Protestbord tegen de woonvorm in Harkstede
Protestbord tegen de woonvorm in Harkstede © Robert Pastoor/RTV Noord
Bijna elke politieke partij benoemde meerdere pijnpunten rondom het gelopen traject van de woonvorm in Harkstede. Onder aan de streep is er wel een politieke meerderheid voor de komst van de Skaeve Huse. Direct omwonenden beraden zich inmiddels op juridische stappen.
Bewoners en coalitiepartijen zullen het proces rondom de komst van de woonvorm Skaeve Huse in Harkstede hebben ervaren als een gevecht tegen de bierkaai. Ondanks de grote tegenstand, heeft een meerderheid van de Groninger gemeenteraad ingestemd met de komst van de woonvorm. De voltallige oppositie stemde tegen. Die acht partijen zijn in principe niet tegen de opvang van de mensen, maar wel tegen de gekozen locatie in Harkstede.
In de woonvorm Skaeve Huse moeten negen mensen met psychiatrische problemen dan wel een verslaving komen te wonen. Direct omwonenden, Dorpsbelangen Harkstede, Dorpsbelangen Scharmer, het college van burgemeester en wethouders in Midden-Groningen en de voltallige gemeenteraad van die gemeenten zijn mordicus tegen.
De voltallige oppositie deed nog wel een poging om het volgens hen onzalige plan te voorkomen. De acht partijen pleiten voor nieuw onderzoek naar een andere locatie. Een meerderheid voorkwam dat plan.

Communicatie en doelgroep

De partijen die wel hun akkoord geven noemen ook enkele pijnpunten. Zo ziet GroenLinks dat er op het gebied van communicatie meerdere dingen fout zijn gegaan, vooral met omwonenden. 'Ze hebben ontzettend veel moeten doen om zaken boven water te krijgen en daardoor ontstond wantrouwen', zegt Jan Visser.
Het proces is denk ik echt verkeerd gevallen voor een heleboel mensen
Koosje van Doesen - raadslid D66
De politicus benadrukt dat de toekomstige bewoners niet het slachtoffer mogen zijn van de slechte communicatie tussen gemeente en omwonenden. ChristenUnie-raadslid Gerben Brandsema snapt de zorgen van omwonenden. 'Omwonenden maken zich zorgen over hun veiligheid en als je de beschrijving van de doelgroep leest dan is het logisch dat, dat vragen en zorgen oproept.'
D66 zet eveneens kanttekeningen bij de gekozen route van de wethouder. 'Omwonenden hebben te weinig en te laat inzicht gekregen in het waarom en in de doelgroepomschrijving', zegt Koosje van Doesen. 'Het proces is denk ik echt verkeerd gevallen voor een heleboel mensen.'

PvdA is kritiekloos

De PvdA kwam als enige coalitiepartij niet met kritiek richting het handelen van het stadsbestuur. Ze vinden het belang van de negen toekomstige bewoners groter dan het belang van de directe omwonenden. 'Er kan niet gezegd worden dat wij achter het college aanlopen, dat is niet waar', zegt Diederik van der Meide. 'Onze fractie heeft zelfstandig een keuze gemaakt, al voordat het college haar standpunt bekendmaakte.'
Omwonenden maakten onlangs een foto om de grootte van het protest aan te geven
Omwonenden maakten onlangs een foto om de grootte van het protest aan te geven

Financiële ondersteuning

De omwonenden kunnen ondersteuning krijgen van een mediator. Dat hebben de coalitiepartijen met een motie afgedwongen.
Die ondersteuning kunnen ze krijgen bij gesprekken tussen de gemeente en de zorgverleners achter de opvang. Die gesprekken gaan dan onder andere over de inrichting van het stuk grond en het bedenken van maatregelen die incidenten moeten voorkomen.