Instellingen

Westerkwartier wil scholen De Borgen in Leek verbouwen tot onderwijscampus

De Lindenborg in Leek
De Lindenborg in Leek © RTV Noord\Tristan Braakman

De gemeente Westerkwartier pleit voor renovatie met gedeeltelijke nieuwbouw voor De Borgen in Leek. De scholengemeenschap wordt zo verbouwd tot onderwijscampus.

Aanvankelijk ambieerde de gemeente volledige nieuwbouw. De keuze voor renovatie is er eentje uit geldgebrek.

De gemeente en de school werken sinds 2013 aan een nieuwe onderwijscampus. Nieuwbouw zou zo’n 35 miljoen euro kosten, maar dat geld heeft Westerkwartier niet.

In de nieuwe plannen die zo’n achttien miljoen euro kosten, worden de gebouwen van De Lindenborg (havo/vwo) en De Nijeborg (vmbo) gerenoveerd. Nieuwbouw verbindt de twee bestaande panden. De Oldeborg wordt afgestoten.

'Vervelend dat school hand ophoudt'

In de nieuwbouw komt een ruimte voor kunst- en muziekschool Kunstkwartier en een openbare bibliotheek. Volgens de gemeente is de huidige bieb (bouwjaar 1986) naast De Borgen zo goed als afgeschreven.

Johan de Vries van coalitiepartij VZ Westerkwartier fileerde die financiële onderbouwing in een raadsoverleg woensdagavond. ‘Renovatie is zeker nodig. Maar scholen krijgen daar geld voor van het rijk. Achterstallig onderhoud is de verantwoordelijkheid van het schoolbestuur. Vervelend dat nu toch de hand wordt opgehouden bij deze armlastige gemeente’, aldus het raadslid.

Zuur voor andere bibliotheken

En die oude bibliotheek in Leek, die voldoet nog prima volgens De Vries. ‘Dit is extra zuur voor de biebs in De Wilp (onlangs gesloten) en Aduard en Oldehove (waarvoor sluiting dreigt). Die moeten om financiële redenen dicht en Leek krijgt zomaar een nieuwe bieb?’

Volgens wethouder Hielke Westra (CDA) heeft de gemeente wel degelijk een belangrijke rol in de financiering van de verbouwing. ‘Kleinschalige renovaties hoeven inderdaad niet te worden bekostigd door de gemeente, maar hier gaat het om een grootschalig project. Renovatie is in dit geval een alternatief voor nieuwbouw’, zei hij.

Het dossier wordt op dinsdag 2 november behandeld in de raadsvergadering.