Instellingen

Gemeente Groningen roept klimaatnoodtoestand uit: 'Het is één voor twaalf!'

© Jos Schuurman/FPS
De Groningse gemeenteraad heeft op initiatief van GroenLinks 'de klimaatnoodtoestand uitgeroepen'. Onder andere de gemeente Utrecht deed iets dergelijks al eerder.
'Het is één voor twaalf en er staan ons verschrikkelijke gebeurtenissen te wachten als we doorgaan met de uitstoot van broeikasgassen', zei GroenLinks-raadslid Ceciel Nieuwenhout woensdagavond laat over haar plan.

Zoveel mogelijk doen

Ze wil naar eigen zeggen 'een sterk signaal afgeven dat het echt tijd is om de klimaatsituatie heel serieus te nemen'.
'We moeten zoveel mogelijk doen aan de klimaatcrisis', klinkt het verder. 'Ik zie dat dingen aan het veranderen zijn. Dat dat in de toekomst nog veel meer gaat gebeuren, vind ik moeilijk te verkroppen. De aarde blijft wel rondjes om de zon draaien, het gaat me dan ook vooral om de mensen en dieren er wonen: dat die een goede toekomst hebben.'

Ambitieus

Volgens Nieuwenhout blijft het niet bij woorden, maar moet het college van burgemeester en wethouders duidelijke acties uitvoeren. 'Zo moet men naar Den Haag om ervoor te zorgen dat lokale overheden hun klimaatdoelen ook kunnen halen. Het college moet het nastreven van ambitieuze klimaatdoelen bovendien stimuleren.'
De meeste partijen steunden het uitroepen van de klimaatnoodtoestand. VVD, CDA, Stadspartij, 100% Groningen en PVV deden dat niet.