Instellingen

Nieuwbouw cultuurcomplex Delfzijl ruim miljoen duurder: raad is bezorgd

Het voorlopig ontwerp van het nieuwe Cultuurcluster Delfzijl
Het voorlopig ontwerp van het nieuwe Cultuurcluster Delfzijl © Gemeente Eemsdelta

De bouw van het nieuwe theatercomplex aan het Molenbergplein in Delfzijl valt duurder uit dan begroot. Door een stijging van de bouwkosten is er een overschrijding van minstens 1,4 miljoen.

Het voorlopige ontwerp voor het nieuwe 'Cultuurcluster Delfzijl' is af. Daarin zijn ook de kosten opnieuw tegen het licht gehouden. Eerst zouden deze 22,6 miljoen euro bedragen. Dat wordt nu 24 miljoen euro.

De nieuwbouw is woensdagavond besproken in de raadscommissie van de gemeente Eemsdelta.

Sloop en nieuwbouw

Omdat theater De Molenberg aan onderhoud toe is en de theatertechniek op het punt staat afgekeurd te worden, is onderzocht of het gebouw gerenoveerd of vervangen moet worden. In 2019 koos de gemeenteraad van Delfzijl voor nieuwbouw op de huidige plek van het theater. In het complex komen het nieuwe theater, de bibliotheek en kunst- en cultuurinstelling IVAK. Het project kreeg de naam 'Cultuurcluster Delfzijl'.

Naast de kostenstijging is het plan ten opzichte van de oorspronkelijke ideeën op een aantal punten aangepast. Het theater en de bibliotheek komen in één gebouw, maar krijgen wel elk een eigen entree.

Volgens het college zijn de extra kosten geheel te wijten aan de 'extreme prijsstijgingen van bouwmaterialen en onderdelen' sinds 2019.

Een impressie van het nieuwe cultuurcomplex
Een impressie van het nieuwe cultuurcomplex © Gemeente Eemsdelta

Bezorgdheid

Raadsleden zijn enthousiast over het nieuwe ontwerp, maar toch zijn er geldzorgen.

'Het is een heel mooi plan en het ziet er goed uit. Maar wij maken ons wel zorgen over de financiële situatie. We voorzien namelijk dat de bouwkosten alleen nog maar toenemen', zegt GroenLinks-fractievoorzitter Anneke Knip. Zij vraagt zich af hoe het college daarop gaat anticiperen. Ook het CDA vraagt zich dit af. ‘In het huidige plan wordt wel rekening gehouden met een kostenstijging, maar die is niet meer realistisch’, vindt fractievoorzitter Bert Raangs.

'Lijkt op het Forum'

VVD-fractievoorzitter Eduard Mulder vindt het ontwerp ook mooi. 'We zijn trots dat dit gebouw wordt toegevoegd aan het centrum van Delfzijl. Qua functionaliteit doet het mij denken aan het Forum.' Maar ook hij heeft nog vragen over de 'sommetjes' die gemaakt worden.

Taalgebruik

Henk Dijkstra van Lokaal Belang vindt vooral de manier waarop het plan is opgesteld onduidelijk. ‘Een fatsoenlijk mens kan hier geen touw aan vastknopen. Het taalgebruik is heel ambtelijk. Jammer dat we op deze manier openbare stukken naar buiten sturen.’

GemeenteBelangen-raadslid Cees van Ekelenburg noemt de verantwoording van de stijgende kosten en de nog te verwachten extra uitgaven 'warrig': 'Ik kan hier weinig van maken.'

College heeft vertrouwen

Volgens wethouder Meindert Joostens (ChristenUnie) is er zorgvuldig naar de nog te verwachten prijsstijgingen gekeken. Hierin heeft het college zich laten adviseren door een adviesbureau. 'We weten nog niet alles, bijvoorbeeld als het gaat om de sloopkosten en het eventueel verwijderen van asbest. Het risico op extra kosten is aannemelijk. Maar als die kosten komen, zullen die beheersbaar zijn.'

Dat sommige raadspartijen vinden dat er veel onduidelijkheid is, noemt de wethouder 'jammer'. Partijen met vragen kunnen zich bij hem melden, zodat hij onduidelijkheden weg kan nemen.

Joostens hoopt dat de raad instemt met de extra kosten: 'Als de gemeenteraad het licht op groen zet, is Delfzijl bij de start van het theaterseizoen 2024 – 2025 een prachtig nieuw cultuurcomplex rijker.'

Tijdelijke onderkomens gevonden

Om sloop en nieuwbouw op de huidige locatie van het theater mogelijk te maken, is vervangende huisvesting gezocht voor het theater, de bibliotheek en kledingbank Maxima, ook één van de huidige gebruikers.

Het theater gaat gebruik maken van de evenementenhal in Delfzijl. Voor de bibliotheek is een huurpand gevonden. Kledingbank Maxima krijgt een ruimte in het pand aan het Zwet 39 in Appingedam.

Op 27 oktober neemt de gemeenteraad een besluit over het nieuwe Cultuurcluster Delfzijl.