Instellingen

Warffum krijgt nieuwe landbouwweg, PvdA kritisch over totstandkoming

De weg komt langs het spoor en naast het fietspad tussen de Kloosterweg en de Westerhornseweg
De weg komt langs het spoor en naast het fietspad tussen de Kloosterweg en de Westerhornseweg © Google Maps
Warffum krijgt een nieuwe weg die ervoor moet zorgen dat er minder landbouwverkeer door het dorp gaat. Dat heeft een meerderheid van de gemeenteraad woensdagavond besloten.
De nieuwe weg komt langs het spoor en het Delthepad tussen de Kloosterweg en de Westerhornseweg. De aanleg van de zogeheten 'agroweg' moet ervoor zorgen dat zwaar verkeer niet meer door het historische centrum hoeft. De grote voertuigen zorgden voor overlast in de Oosterstraat.
De weg (in groen) komt langs het spoor en het Delthepad tussen de Kloosterweg en de Westerhornseweg.
De weg (in groen) komt langs het spoor en het Delthepad tussen de Kloosterweg en de Westerhornseweg. © Gemeente Het Hogeland

PvdA stemt tegen

De PvdA is het niet eens met de komst van de nieuwe weg. PvdA’er Mädi Cleerdin is verbaasd over het aantal bezwaren. Tijdens een eerder gehouden raadsoverleg spraken een aantal inwoners zich uit tegen het plan.
We willen niet wachten op ongelukken
Kick Mulder - raadslid Gemeentebelangen
Inwoners van Warffum zijn verdeeld over de aanleg van een nieuwe weg. De aanleg zou het historische landschap aantasten en voor sluipverkeer zorgen in de omgeving. Andere inwoners zijn juist blij met de weg, omdat het zware landbouwverkeer voor onveilige verkeerssituaties zorgt.

Herinrichting Oosterstraat

PvdA’er Cleerdin kan zich vinden in een suggestie van één de bezwaarmakers. ‘Kijk eerst of verkeersremmende maatregelen in de Oosterstraat helpen, om vervolgens te kijken of de weg echt nodig is. Want ook al komt de weg er, zwaar verkeer zal toch door het dorp blijven gaan’, verwacht Cleerdin.
Wij noemen dat verstopte besluitvorming
Mädi Cleerdin - raadslid PvdA
Ook de manier waarop de wethouder geld heeft gevonden voor de aanleg, vindt de PvdA opmerkelijk. ‘In de voorjaarsnota zou volgens de wethouder een krediet voor deze weg zijn aangevraagd. We hebben ingestemd met de kosten, die nodig waren voor het oplossen van verkeersknelpunten. Wij noemen dat verstopte besluitvorming’, aldus Cleerdin.
Andere partijen in de raad delen deze mening niet.

Onenigheidje tussen coalitiepartijen

‘We willen de problemen in het dorp nu aanpakken en niet zoals een andere fractie in deze raad wachten op ongelukken en dan pas ingrijpen’, zegt Gemeentebelangen-raadslid Kick Mulder.
‘We bieden gewoon een andere oplossing en willen zeker niet achterover leunen en maar wat laten gebeuren’, reageert Cleerdin ontstemd op de reactie van Gemeentebelangen.

'Jammer'

Wethouder Eltjo Dijkhuis (Gemeentebelangen) is teleurgesteld in het standpunt van de PvdA. ‘Ik vind het jammer dat deze partij heeft besloten tegen te stemmen. We hopen met deze oplossing het verkeersgedrag in het dorp te veranderen.'
In Warffum is er grote verdeeldheid ontstaan
Stefan van Keijzerswaard - fractievoorzitter VVD

Draagvlak

VVD-fractievoorzitter Stefan van Keijzerswaard is bang dat de kwestie voor een tweespalt in het dorp zorgt. ‘Bij ieder plan zijn er voor- en tegenstanders. Maar in Warffum is er grote verdeeldheid ontstaan’. Zijn partij roept het college op om in overleg te blijven met het dorp.
Wethouder Eltjo Dijkhuis heeft toegezegd binnenkort een fysieke bijeenkomst te houden om iedereen te informeren over de verkeerssituatie in Warffum. ‘We gaan daarin ook bespreken hoe het dorp met zichzelf en elkaar om kan gaan. Wij moeten ons steentje bijdragen om verbinding en gezamenlijkheid in het dorp te bevorderen’, vindt de wethouder.