Vaste vergoeding van 5000 euro voor eerste bevingsschade opnieuw vertraagd

Een woning met bevingsschade
Een woning met bevingsschade © Tristan Braakman / RTV Noord
Het werd in mei met bombarie aangekondigd: iedereen die zijn eerste bevingsschade meldt bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), zou vanaf september kunnen kiezen voor een vaste vergoeding van 5000 euro. Maar na eerder uitstel is de start van de regeling opnieuw vertraagd.
Aanvankelijk zou de regeling begin september van start gaan, maar in de zomer bleek dat onhaalbaar door een beperkte it-capaciteit. Nu wijst het schadeloket voor de verdere vertraging naar extra voorbereidingstijd die nodig is.
'Daarbij komt dat begin september is besloten om voor woningen in gebieden met indirecte effecten van diepe bodemdaling ook een vaste vergoeding mogelijk te maken', zegt het IMG. 'Dat moet eveneens worden ingeregeld.'
Als er nu geen tegenvallers meer zijn, gaan we op 1 november gewoon van start
Instituut Mijnbouwschade Groningen

Wanneer dan wel?

Het Instituut Mijnbouwschade wil de regeling nu op 1 november openstellen voor mensen die voor het eerst hun schade melden. Voor schades die eerder al zijn ingediend en nog in behandeling zijn, moet de regeling begin december starten. Maar hoe zeker zijn die data? 'Als er nu geen tegenvallers meer zijn, gaan we op 1 november gewoon van start.'
De vaste vergoeding van 5000 euro is een alternatief voor een maatwerkprocedure en geldt alleen op adressen waar nog nooit eerder een schademelding is gedaan. Bij de vaste vergoeding van 5000 euro komt er geen deskundige over de vloer die de schade beoordeelt. De regeling is met name bedoeld voor eenvoudige en kleinere schades. Het IMG verwacht dat deze regeling voor ongeveer 100.000 mensen een oplossing biedt om snel een schade af te handelen.

Een keuze voor de vaste vergoeding is overigens niet zonder consequenties: er kan niet zomaar opnieuw schadevergoeding worden aangevraagd. Dat kan alleen als er sprake is van een nieuwe beving die opnieuw tot schade zou kunnen leiden.

Animo neemt toe

De animo voor de vaste vergoeding neemt volgens het schadeloket toe. Bij ongeveer 7500 al ingediende schademeldingen is de bestaande procedure tijdelijk stilgelegd, omdat de bewoner heeft aangegeven mogelijk voor de vaste vergoeding van 5000 euro te kiezen. Daarnaast hebben nog eens enkele duizenden mensen die nog geen schademelding hebben ingediend, via de site van het IMG aangegeven interesse te hebben in de regeling.