Voormalige XL-teststraat bij Meerstad wordt noodopvang asielzoekers

De voormalige XL-testlocatie bij Meerstad
De voormalige XL-testlocatie bij Meerstad © Marten Nauta/RTV Noord
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) opent twee locaties voor noodopvang in de stad Groningen voor in totaal ongeveer 375 asielzoekers. Met de opvang probeert het COA de druk op Ter Apel te verlichten.
Dat bevestigen meerdere bronnen aan RTV Noord.

Opvang in voormalige testlocatie en op slaapboot

Tweehonderd asielzoekers worden ondergebracht in de voormalige XL-coronateststraat bij Meerstad. Daarnaast komt er nog een speciale slaapboot in het Oude Winschoterdiep te liggen, ter hoogte van de Antwerpenweg. Daar is plek voor ongeveer 175 asielzoekers.
Op de locatie bij Meerstad werd donderdagochtend al gewerkt om de XL-coronateststraat om te bouwen naar een opvanglocatie. Het is nog onduidelijk wanneer beide locaties in gebruik worden genomen. Volgens een woordvoerder van het COA worden waarschijnlijk bewoners van het azc in Ter Apel overgebracht naar de noodopvang.
De verbouwing van de testlocatie is inmiddels begonnen:
Hier komt de noodopvang voor asielzoekers tussen Stad en Meerstad
Aan het Oude Winschoterdiep worden nog palen geslagen zodat de slaapboot kan afmeren. Die boot is overigens beschikbaar tot maart 2022. De voormalige teststraat wordt 'enkele maanden' gebruikt.

Aanmeldcentrum Ter Apel overvol

De extra noodopvang in de stad Groningen is nodig omdat de stroom asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel vastloopt. Door de drukte ontstaat onrust en vorige week moest de ME worden ingezet om de rust te herstellen. Een groep asielzoekers gooide toen stenen naar de politie. Uiteindelijk leidde dat tot acht arrestaties.
Er verbleven afgelopen week 700 mensen meer dan toegestaan in de opvang van het aanmeldcentrum in Ter Apel. Door versoepeling van coronaregels in verschillende landen komen weer meer asielzoekers naar Nederland. De doorstroming van Ter Apel naar andere asielzoekerscentra in het land stagneert omdat daar nauwelijks plek is.

'Nood voor opvangplekken is hoog'

Wethouder Isabelle Diks (GroenLinks) vindt het belangrijk om andere gemeenten te helpen: 'De situatie in de regio is niet langer houdbaar. De gemeente Groningen biedt deze mensen op dringend verzoek van het COA graag snel tijdelijke opvang'.
Het COA is daar blij mee: 'De nood om opvangplekken te realiseren is enorm hoog en dat de gemeente ja tegen het verzoek heeft gezegd, zorgt ervoor dat wij mensen in ieder geval tijdelijk een plek kunnen geven. Het geeft ons ook even lucht', zegt Regiomanager Corina Deekens.

In gesprek met het COA

Burgemeester Jaap Velema liet woensdag weten 'boos en bezorgd' te zijn over de huidige situatie. Raadsleden bespraken woensdag bestuurlijke stappen om de problemen op te lossen.
Aankomende maandag komt er opnieuw een raadsvergadering. De raad van Westerwolde zal dan het gemeentebestuur formeel vragen om in gesprek te gaan met het COA.
Doel van dat gesprek is om af te dwingen dat het COA zich aan de afspraak houdt om niet meer dan 2.000 asielzoekers in Ter Apel op te vangen. 'Indien de afspraak niet alsnog wordt gehandhaafd zien wij redenen om het contract open te breken', staat in een statement van de voltallige gemeenteraad.