Instellingen

Koning praat met door gaswinning gedupeerde boeren: 'Goed dat hij hierheen komt'

Koning Willem-Alexander op bezoek bij boerenfamilie Van der Geest in Overschild
Koning Willem-Alexander op bezoek bij boerenfamilie Van der Geest in Overschild © Mario Miskovic/RTV Noord
Koning Willem-Alexander was donderdag op bezoek in Overschild en Steendam om te praten met gedupeerden van de gaswinning. Met name in Overschild stond zijn bezoek in het teken van boeren die gedupeerd worden door de mijnbouw en wiens bedrijf daardoor stil komt te staan.
Melkveehouder Etus van der Geest uit Overschild wist al ruim twee weken dat hij en zijn vrouw Rianne de koning op bezoek zouden krijgen. Aan hun kinderen vertelden ze het 's ochtends pas bij het ontbijt. Die vonden het maar een ongeloofwaardig verhaal, maar het was toch echt zo.

Toekomst boerenbedrijf is onzeker

Het gezin Van der Geest geeft de koning eerst een rondleiding door hun bedrijf. Ze bespreken de problemen waar agrariërs in Groningen zoal mee te maken hebben: lang wachten op de afhandeling van schade, lekkende mestkelders en onzekerheid over de versterking. Dat alles tezamen maakt de toekomst van hun bedrijf onzeker.
Een toekomst die zonder de mijnbouwproblematiek al genoeg onder druk staat, vinden de boeren. Aan de eettafel zitten nog een paar melkveehouders en een akkerbouwer om in gesprek te gaan met de koning.
Koning Willem-Alexander in gesprek met agrariërs
Koning Willem-Alexander in gesprek met agrariërs © Mario Miskovic / RTV Noord

Weinig toekomstperspectief

Een van hen is Jaap Pestman uit Schildwolde. Een jonge ondernemer die niets liever wil dan ook in de toekomst zijn boterham verdienen met boeren.
'Het is altijd mijn droom geweest om het bedrijf van mijn ouders over te nemen', vertelt hij de koning. 'Maar de woning zit in de versterkingsoperatie, de mestkelder lekt en we hebben schade aan de stal en het woonhuis. Ik heb weinig toekomstperspectief.'

Zijn er ook wisselboerderijen?

Koning Willem-Alexander hoort hem aan. Net zoals hij de andere agrariërs aanhoort als ze hun problemen op tafel leggen. Hij hoort de hele middag over de problemen met lekkende mestkelders. Of dat gerepareerd kan worden, wil hij weten. En of er ook wisselboerderijen zijn, zoals er wisselwoningen zijn voor particulieren.
'Als we op deze manier doorgaan, dan komen er steeds meer...', antwoordt Jaap Pestman met gevoel voor cynisme. En de mestkelders repareren? 'Dat is bijna niet te doen.'
Wij hebben ook plannen voor de toekomst, maar daar word je in beperkt
Akkerbouwer in gesprek met de koning
De conclusie van de agrariërs is dat ze door een doolhof van regelingen en problemen stil komen te staan in hun bedrijf. 'Het heeft een dagelijkse impact op je leven', vertelt een akkerbouwer de koning. 'Wij hebben ook plannen voor de toekomst, maar daar word je in beperkt.'
In zijn rol kan Willem-Alexander voor de agrariërs niet zoveel betekenen. De koning heeft in Nederland simpelweg geen politieke functie. Toch zijn de boeren blij dat hij er is.
'Ik vind het heel goed dat hij hierheen komt', zegt Etus van der Geest vlak nadat de koning zijn erf weer verlaat. 'Hij had ook aan de andere kant van het land kunnen blijven zitten. Nu kunnen wij ons verhaal bij hem kwijt. Dat is fijn.'
Koning Willem-Alexander op bezoek bij boerenfamilie Van der Geest in Overschild
Koning Willem-Alexander op bezoek bij boerenfamilie Van der Geest in Overschild © Mario Miskovic / RTV Noord
Na zijn gesprek met de boeren in Overschild ging Willem-Alexander naar Steendam. Daar sprak de koning met leden van het burgerinitiatief 'Dorp in eigen hand' en ging hij op bezoek bij twee huizen die in de versterkingsoperatie zitten.
De koning komt vrijwel ieder jaar naar Groningen om te praten met gedupeerden van de gaswinning. In 2013 kwam hij naar Dorkwerd, in 2014 naar Middelstum en in 2015 naar Uithuizermeeden. Daarna deed hij Leermens (2016), Groningen (2017), Appingedam (2018) en Overschild en Siddeburen (2020) aan.