Instellingen

Miljoenen van Google helpen Oldambt uit de financiële problemen

Het gemeentehuis van Oldambt
Het gemeentehuis van Oldambt © RTV Noord

Er kan weer voorzichtig gelachen worden in de gemeente Oldambt. De gemeente heeft een financiële meevaller van in totaal zeven miljoen euro.

De grondverkoop aan techreus Google levert onderaan de streep ruim vijf miljoen euro op en er is een structurele meevaller van twee miljoen euro per jaar.

Toch loopt het college van burgemeester en wethouders niet in polonaise: ‘Het blijft pittig. Wij moeten ons niet rijk rekenen’, zegt wethouder Erich Wünker.

Einde van ellende

Stoppen met de schaapskudde, minder investeren in (groen)onderhoud en bezuinigen op cheques waarmee arme kinderen nieuwe kleding kunnen kopen. Jarenlang was het in financieel opzicht kommer en kwel voor de gemeente Oldambt. Maar er gloort licht aan het einde van de tunnel. Nieuwe bezuinigingen zijn niet nodig.

Dat komt deels door de grondaankoop van techreus Google. Het bedrijf kocht vijftien hectare industriegrond aan de oostkant van Winschoten. Mogelijk bouwt zij daar in de toekomst een datacenter. Onderaan de streep houdt Oldambt eenmalig ruim vijf miljoen euro over aan die deal.

Op dit braakliggende stuk grond moet het datacenter verrijzen
Op dit braakliggende stuk grond moet het datacenter verrijzen © Marco Grimmon/RTV Noord

Ook komt er jaarlijks twee miljoen euro extra vanuit Den Haag. Dat komt door een een herverdeling van het gemeentefonds, waaruit gemeenten gesubsidieerd worden.

Investeren en oppotten

De gemeente heeft financieel gezien weer wat lucht. Wat er met dat geld moet gebeuren? Wünker: ‘Wij gaan met een deel van dat geld investeren in scholen, wegenonderhoud en bruggen. Maar het is niet zo dat wij al het geld nu ook direct maar gaan uitgeven.’

Het is niet netjes als wij het geld in de laatste maand nog even gaan onderverdelen
Erich Wünker - wethouder gemeente Oldambt

Wünker verwijst naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar: ‘Dan hebben we te maken met een nieuwe politieke situatie. De raadsleden die er dan zitten moeten beslissen over dit geld. Het is niet netjes als wij dat in de laatste maand nog even gaan onderverdelen. Het geld gaat in de algemene reserve en moet zijn herbestemming nog krijgen.'