Instellingen

TikTok Tammo en Lianne Abeln samen op GRN-festival

Lianne Abeln en TikTok Tammo treden op
Lianne Abeln en TikTok Tammo treden op © ANP/Beeldbewerking RTV Noord
Hij neemt ongetwijfeld een dikke bak met bieten mee naar theater 't Kielzog in Hoogezand: TikTok Tammo.
Samen met Groninger toppers als Erwin de Vries, Lianne Abeln en Bert Hadders is hij een van de gasten op de eerste editie van het Groninger festival GRN op 13 november in Hoogezand.
GRN is een eendaags festival dat helemaal in het teken staat van de Groninger cultuur. Op het festival in ’t Kielzog staat een keur aan Groninger artiesten maar behalve muziek is er ook veel aandacht voor Groninger theater, films, documentaires en is er een uitgebreid kinderprogramma.
‘Het festival is niet alleen gericht op het Gronings. We besteden bijvoorbeeld ook aandacht aan de landschapsfoto’s van Wilco van der Laan, we laten films en documentaires zien. Als het maar uit Groningen komt of een verbintenis heeft met onze provincie,’ vertelt Ids Dijkstra, directeur van theater ’t Kielzog.

Jaap Nienhuis en Derk Bosscher

Grunnfluencer TikTok Tammo staat al vroeg op de dag geprogrammeerd en deelt het podium onder meer met Lianne Abeln, Irene Wilkens en Krzystof Groen.
In de bibliotheek wordt dan onder meer voorgelezen door Derk Bosscher en Jaap Nienhuis. GRN is opgedeeld in een middag- en een avond programma. Het eerste is gratis, voor het tweede moet entree worden betaald. ‘Overdag hebben we samen met het Centrum voor Groninger Taal en Cultuur en de Openbare Bibliotheek een heel toegankelijk programma samengesteld,’ vertelt Dijkstra. ‘Door het hele gebouw zijn workshops, lezingen, spelletjes, muziek en nog veel meer.’
Janneke Vos presenteert het festival
Janneke Vos presenteert het festival © Eigen foto

Nieuwe Groninger cultuurprijs Haide Bliksem

Het avondprogramma van GRN draait voornamelijk om Groninger muziek. Jan Henk de Groot speelt er met Town of Saints en ook staat er een reünie-optreden van Bert Hadders en de Nozems op het programma.
Dan wordt ook de nieuwe Groninger cultuurprijs Haide Bliksem uitgereikt. ‘Dat wordt heel spannend,’ aldus Dijkstra. ‘De prijs is voor een artiest, kunstenaar of groep die het afgelopen jaar iets belangrijks voor de cultuur in Groningen heeft betekend.’ Als het aan de Kielzog-directeur ligt wordt GRN een jaarlijks terugkerend festival. ‘We gaan het sowieso drie jaar doen. Daarna gaan we kijken of het geslaagd is en of we er mee door gaan.’
De eerste editie van GRN wordt gepresenteerd door oud-RTV Noord-presentatrice Janneke Vos. Meer informatie over GRN is hier te vinden.