Miljoenensteun voor bedrijf dat hyperloop-testbaan bij Meerstad bouwt

Het project Hyperloop gaat door
Het project Hyperloop gaat door © Ministerie van Economische Zaken
Hardt Hyperloop ontvangt vijftien miljoen euro subsidie van de Europese Commissie voor het verder ontwikkelen van de hyperloop. Het bedrijf uit Delft bouwt onder meer een hyperloop-testcentrum bij Meerstad.
Met het toekennen van de financiële steun erkent de Europese Commissie de hyperloop als toekomstig vervoersmiddel. Volgens Hardt Hyperloop zijn zij het eerste hyperloopbedrijf dat vanuit Brussel subsidie krijgt.

Vacuümtrein

De hyperloop is een supersnelle vacuümtrein. Hij vliegt door een buis die vrijwel vacuüm is gezogen. Het idee is dat de trein door de lage luchtweerstand enorme snelheden kan bereiken. Het is een soort buizenpost voor goederen en mensen. Wereldwijd zijn meerdere bedrijven met de ontwikkeling van deze technologie bezig.
Hardt werd een aantal jaar geleden opgericht door een groep studenten van de TU Delft. Zij neemt de aanleg van de hyperloop-testbaan bij Meerstad voor haar rekening. Die moet volgens het bedrijf in 2023 gereed zijn.

Ook gemeente trok portemonnee

Eerder kreeg Hardt al steun vanuit onder meer de overheid en de gemeente Groningen. In die gemeente wil het bedrijf een testcentrum openen. Daarvoor verrijst ten oosten van de stad Groningen, in de buurt van Garmerwolde en Meerstad, het European Hyperloop Center, met laboratorium en een testbaan van 3 kilometer.