Volgend jaar geen extra ozb-verhoging in Eemsdelta

Geen extra OZB verhoging in Eemsdelta
Geen extra OZB verhoging in Eemsdelta © RTV Noord
Het college van de gemeente Eemsdelta legt een sluitende meerjarenbegroting 2022-2025 voor aan de raad. De situatie lijkt minder somber dan een paar maanden geleden, toen de eerste financiële plannen werden gemaakt.
Omdat de financiële situatie er wat rooskleuriger uitziet, heeft het college door de aangekondigde extra ozb-verhoging van 2,5 procent een streep gehaald.
Belangrijkste meevallers zijn de extra gelden voor de uitvoering van de jeugdzorg en de uitkomsten van de septembercirculaire, waarin gemeenten geïnformeerd worden over de omvang en de verdeling vanuit het gemeentefonds. Daaruit blijkt dat er dit jaar een financiële meevaller in zit voor Eemsdelta.
Het college wil daarnaast terughoudend omgaan met de lastenverhogingen voor inwoners, organisaties en bedrijven en is dan ook tevreden dat er geen ozb-verhoging doorgevoerd hoeft te worden.

Alert blijven

Maar volgens wethouder wethouder Jan Menninga (Lokaal Belang Eemsdelta) zijn er nog steeds zorgen. 'Het is moeilijk om een stabiel meerjarig financieel perspectief te presenteren. Dat komt door de onzekerheid rond het gemeentefonds.' Er moet namelijk nog een definitief besluit komen over de toekomstige verdeling van het gemeentefonds.

Wachten op nieuw kabinet

Het gemeentefonds is de belangrijkste inkomstenbron voor gemeenten. De wijze waarop deze gelden over de gemeenten in Nederland worden verdeeld, gaat op de schop. De voorlopige verdeling lijkt vanaf 2023 ongunstig uit te pakken voor de gemeente Eemsdelta en andere gemeenten in onze provincie.
Besluiten over eventuele aanpassingen van het gemeentefonds worden door het nieuwe kabinet genomen. Deze onzekerheid heeft het college wel laten opnemen in de meerjarenbegroting. Op basis van een doorrekening van de herijking van het gemeentefonds is er voor het jaar 2023 een bedrag van 684.000 euro als risico opgenomen en voor 2024 een verder risico van zo'n 1,2 miljoen euro.

Bezuinigingen

De andere bezuinigingsmaatregelen zoals die bij de kadernota zijn vastgesteld worden wel doorgevoerd. 'De totale woonlasten stijgen in 2022 licht ten opzichte van 2021', laat het college weten. Met betrekking tot de rioolheffing is voor huurders uit de voormalige gemeente Loppersum een compensatieregeling vastgesteld.
Op woensdag 10 november behandelt de gemeenteraad de meerjarenbegroting 2022-2025.