Hoogezand is zes tiny houses rijker: 'Best behaaglijk, hè?'

Het kersverse tiny house van Maartje in Hoogezand
Het kersverse tiny house van Maartje in Hoogezand © RTV Noord/Derk Bosscher
Aan de Nicolaas Maeshof in Hoogezand zijn donderdagmiddag zes Tiny Houses feestelijk onthuld.
Wethouder José van Schie en directeur-bestuurder Laura Broekhuizen van Woonstichting Groninger Huis verzorgden de opening.
De belangstelling voor klein wonen wordt steeds groter, ziet ook Broekhuizen. 'We hadden in totaal dertig tiny houses in Wagenborgen. Op de kijkdag daar kwamen meer dan driehonderd mensen. Ik ben heel blij dat het hier nu ook gelukt is.'
Bekijk hier hoe de kleine huisjes er vanbinnen uitzien:
Hoogezand is tiny houses rijker
Toch gaat het Groninger Huis zich niet volledig op dit nieuwe woonconcept richten. 'We bouwen huizen, dat zullen we blijven doen. We hebben in dit geval gewoon goed geluisterd naar de wensen van de inwoners.'

Vooral starters

Zijn het allemaal starters, die in klein wonen geïnteresseerd zijn? 'Dat denk ik eigenlijk wel', zegt Broekhuizen, die hiervoor wethouder in Oldambt was. De bewoners betalen 442 euro huur per maand en kunnen ook nog in aanmerking komen voor huursubsidie.
Directeur-bestuurder Laura Broekhuizen van Woonstichting Groninger Huis knipt het lintje door
Directeur-bestuurder Laura Broekhuizen van Woonstichting Groninger Huis knipt het lintje door © Derk Bosscher/RTV Noord

Minimalistisch en duurzaam

De zes tiny houses in Hoogezand zijn sinds een paar weken bewoond. Een van de bewoners is Maartje. 'Klein wonen, minimalistisch, goed voor de natuur en duurzaam wonen', verklaart ze kort en bondig, als haar wordt gevraagd waarom ze voor klein wonen kiest.
Ze heeft donderdag al verschillende buurtbewoners rondgeleid, die vaak na afloop zeggen dat het binnen groter is dan ze vooraf dachten. 'Best behaaglijk hè?', aldus Maartje.