Oerverzamelaar Wim Reindersma (78) uit Zuidhorn verkoopt unieke collectie: ‘We worden oud’

Wim Reindersma met zijn vrouw Iza in het museum
Wim Reindersma met zijn vrouw Iza in het museum © Niels Timmerman/RTV Noord
Hij mag graag vertellen over zijn verzameling, maar binnenkort zit dat er niet meer in: Wim Reindersma (78) veilt alle objecten uit zijn museum De Verzamelaar in Zuidhorn. Inclusief de vooroorlogse buitenboordmotoren.
De laatste tijd kwamen er weinig bezoekers meer. De jeugd heeft nauwelijks interesse in oudere technieken en de groep liefhebbers wordt steeds kleiner. ‘En we worden oud’, zegt Reindersma, die het museum samen met zijn vrouw Iza (84) bestiert. ‘Er komt een moment dat je er een punt achter moet zetten. Dat is nu gekomen.’
Het museum bij het station van Zuidhorn staat nu nog stampvol: antieke speelgoedpoppen, langspeelplaten, figuurzagen en vooral veel buitenboordmotoren. Die verzamelt Reindersma al van jongs af aan.

'Dat is een mooie!'

‘Wij woonden vroeger in een arkje. De buurjongen had een buitenboordmotor. Ik heb toen gezegd: Dat is een mooie! Mijn vader heeft dat goed verstaan, want drie weken later had ik ook zo’n buitenboordmotor.’
Oerverzamelaar verkoopt al zijn spullen
Honderden heeft hij er in al die jaren verzameld. Dikwijls viste Reindersma ze uit oude schuren, maar voor het pronkstuk van de collectie deed hij aanmerkelijk meer moeite: dat schafte hij aan in Frankrijk.
De Zuidhorner kan tot in detail vertellen hoe de Franse motor werkt. Wie denkt dat het object nu voor een schijntje valt op te pikken, komt bedrogen uit. ‘Wat ik hiervoor wil hebben? Drieduizend euro. Voor minder gaat-ie niet weg. Anders houd ik hem zelf’, zegt Reindersma.

Afscheid valt zwaar

De veilingmeester heeft alle objecten genummerd. Geïnteresseerden kunnen online bieden en vrijdagmiddag is er een kijkmoment. Het afscheid van zijn spullen valt Reindersma zwaar. ‘Wat nu? Dat vragen mijn vrouw en ik ons af. We weten het niet’, zegt de verzamelaar.
‘Alles gaat hier weg. Maar je verkoopt je gedachten niet: die zitten hier’, zegt hij wijzend naar zijn hoofd. ‘Ik heb nog heel veel aanknopingspunten om over te vertellen – dat blijf ik doen. En misschien komt er nog wel eens iemand langs.’
De online veiling is al begonnen en sluit dinsdag om 20.00 uur. Het kijkmoment in het museum is vrijdagmiddag van 12.00 uur tot 13.30 uur.