Prijzen vrije huursector blijven stijgen: 'Niet fijn als de dikste portemonnee wint'

Illustratie van de stijgende prijzen op de woningmarkt
Illustratie van de stijgende prijzen op de woningmarkt © Novum RegioFoto/Venema Media
Dat de prijzen van koopwoningen al lange tijd door het plafond schieten, is ook in onze provincie geen nieuws meer. Maar ook op de huurmarkt stijgen de prijzen.
Uit gegevens van vastgoedadvieskantoor Colliers blijkt dat je voor één vierkante meter woning in de gemeente Groningen gemiddeld 13,48 euro aan huur betaalt. Omgerekend is dat 1078,40 euro voor een woning van 80 vierkante meter.
Dat is goedkoper dan het landelijk gemiddelde van 1229,60 per maand. Ook ligt deze prijs aanmerkelijk lager dan in steden als Amsterdam (1805,60) en de andere vier grote gemeenten van het land.
Toch valt Groningen wel op. De huurprijzen stijgen sinds het eerste kwartaal van 2018 ononderbroken door. Dat is niet het geval in de andere grote gemeenten van Nederland.

Financieringstekort

De gemeente Groningen valt ook op een andere manier op in het rapport van Colliers. Het gaat dan om mensen die net te veel verdienen om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen. In de gemeente Groningen liggen de prijzen van koopwoningen hoger dan de maximale hypotheek die deze mensen kunnen krijgen. Ze verdienen dus te weinig om een woning te kopen, maar te veel voor een sociale huurwoning. Daarom zijn ze aangewezen op de vrije huursector.
Groningen is de enige gemeente in Noord-Nederland waar dit probleem speelt, op enkele Waddeneilanden na.

Overbieden huurwoningen

Dat koophuizen voor grote bedragen over de toonbank gaan is geen nieuws meer. Ook niet dat er enorm overboden wordt. Maar her en der kun je tegenwoordig ook vrij op huurwoningen bieden, meldde RTL Nieuws vorige week. Het gaat dan om zogenoemde open huurvoorstellen. Je kunt dan bieden op een woning met een huurprijs die je per maand zou willen betalen. Je hebt dan geen garanties, omdat iemand anders met een hogere bieding er uiteindelijk met de huurwoning vandoor gaat.
In Groningen lijkt dit (vooralsnog) niet voor te komen, blijkt uit een korte inventarisatie bij enkele spelers in de vrije sector in Stad.
Zo geven meerdere huurmakelaars aan dat zij niet aan deze vorm van toewijzing van huurwoningen doen of daar niet over hebben nagedacht.
Men heeft niet in de gaten hoe druk het is op de huurmarkt
Woordvoerder DC Wonen

'Huren zijn al heel hoog'

Volgens Nienke Nikkels van 050 Vastgoed is dit geen manier van doen. 'Het is voor mensen al zo moeilijk om een huurwoning te vinden, mensen worden al zo vaak afgewezen.'
De hoge huren komen volgens haar onder meer omdat verhuurders de woningen voor hoge bedragen kopen. 'Je wil dan zoveel mogelijk rendement, en dus krijg je ook hoge huren.'
Door die hoge huren kan Tom Fransen van Ben-s verhuur en beheer zich niet voorstellen dat er markt is voor een huurmarkt waarbij mensen vrij kunnen bieden. 'Als je als verhuurder met je huur lager zou zitten, dan zullen meer mensen de ruimte voelen om te overbieden. Maar nu de prijzen toch al zo hoog zijn, zie ik die ruimte niet.'

Vanuit vliegveld direct naar makelaarskantoor

Wat verhuurbedrijf DC Wonen wel ziet is dat er regelmatig mensen hun kantoor binnenlopen met de mededeling dat ze een woning nodig hebben en daar dit en dit bedrag voor willen betalen.
'Het gaat meestal om internationale studenten die rechtstreeks van het vliegveld komen', legt een woordvoerder uit. 'Ze willen dan een woning huren en er bijvoorbeeld 2000 euro per maand voor betalen.' Maar dat gaat volgens hem niet zomaar.
'De studenten hebben niet in de gaten hoe druk het is op de huurmarkt.' Bij veel woningen is er een opzegtermijn van twee maanden, legt de woordvoerder uit. De woningen die per 1 september vrijkomen zijn daardoor vaak allang vergeven, net als de woningen per 1 oktober. Dit komt omdat Nederlandse studenten vaak al twee of drie maanden daarvóór op zoek gaan.
'Internationals kunnen daardoor vaak pas vanaf 1 november woningen huren.' Daarom is er volgens hem betere voorlichting nodig voor internationale studenten over de huurmarkt.
Het feit dat deze studenten met grote bedragen het kantoor binnen komen, heeft volgens DC Wonen geen invloed op de huurprijzen. 'Absoluut niet. Het zou helemaal niet netjes zijn. Ik zou het zelf ook niet fijn vinden als ik naar het buitenland zou gaan en moet bieden, en dat de dikste portemonnee wint. Ik vind niet dat het zo moet.'
Bieden op huurwoningen
Heb jij een huurwoning toegewezen gekregen nadat je daarop hebt moeten bieden? Of heb jij een huurwoning niet kunnen krijgen omdat iemand anders jou heeft overboden? Deel je verhaal en ervaringen door te mailen naar eminnema@rtvnoord.nl of redactie@rtvnoord.nl