Instellingen

Schaatsster Bats geniet in Peking en pakt drie medailles

Leonie Bats genoot van de schaatstrip naar Peking
Leonie Bats genoot van de schaatstrip naar Peking © Henk Elderman/RTV Noord

Leonie Bats heeft zich goed vermaakt in Peking. De schaatsster uit Froombosch deed mee aan het testevent voor de Olympische Winterspelen van 2022. Ze viel ook nog eens in de prijzen.

Bats was in het gezelschap van nog eens acht Nederlandse schaatsers. Ook Evi Gelling uit Huizinge was geselecteerd. Zij was minder succesvol dan Bats. 'De reis en het slaapritme vielen mij erg zwaar, waardoor ik helaas niet schaatste zoals normaal. Maar verder heb ik wel kunnen genieten van China!', vertelt ze tijdens de reis naar huis.

Zilver en brons

Bats pakte brons op de 1000 meter en zette de tweede tijd neer op de 1500 meter. Op het onderdeel Mass Start eindigde ze ook op de tweede plaats. 'Op de 500 meter verrekte ik mijn lies bij de start. Daarom werd het op de 1000 meter nog even spannend', legt ze uit.

Beetje wennen

Voor de schaatsers van de merkenteams paste het testevent niet in het programma. Coach Peter Kolder van het KNSB Talentteam selecteerde daarom alleen maar jonge schaatsers.

Bats: 'Dat was op basis van tijden en een eerdere selectie voor het WK voor Junioren. De WK Afstanden van vorig jaar waren bedoeld als testevent, maar dat ging niet door vanwege corona. Ik heb het heel erg naar de zin gehad. Het was mijn eerste internationale wedstrijd ooit. Het was in het begin nog wel een beetje wennen', beschrijft ze haar ervaringen in Peking.

Feedback geven

Naast Nederland deden Zuid-Korea en China mee aan het testtoernooi. 'Ik had wel verwacht dat er meer landen mee zouden doen', aldus Bats. 'Daardoor was het een groot evenement met weinig landen. Ik heb in elk geval feedback kunnen geven op bijvoorbeeld de hardheid van het ijs. Ze vroegen elke dag aan ons wat er beter kon. Ik denk dat we in februari daar tijdens de Olympische Winterspelen ons voordeel mee kunnen doen. De stafleden hebben kunnen zien hoe het er aan toe gaat.'

Zelf hoopt Bats ooit mee te doen aan de Winterspelen. Volgend jaar komt nog te vroeg. Het seizoen begint voor haar zaterdag in Deventer met de Holland Cup, een plaatsingswedstrijd voor de NK Afstanden later deze maand.