Instellingen

Gronings jeugdkampioen schaken maakt debuut op NK

Een schaakbord
Een schaakbord © Jens Clausen / Flickr
Twee maanden geleden werd Jonas Hilwerda uit Groningen Nederlands kampioen schaken bij de jeugd. Als beloning voor die prestatie mag hij meedoen aan het 'grote' NK dat vrijdag in Hoogeveen begint.
De 18-jarige Hilwerda besliste het jeugdkampioenschap al voor de laatste speelronde in zijn voordeel. De schaker van Groninger Combinatie won zijn eerste zes partijen. Hij sloot vervolgens in de zevende ronde af met remise. Eerder behaalde hij ook de Nederlandse online-titel.

Gevaccineerd

Als schaker neemt hij meteen stelling en wil liever niet ingaan op het kort geding dat afgelopen week diende. Een zestal schakers eiste dat ze zonder coronatoegangsbewijs mochten deelnemen aan het kampioenschap. De rechter stelde hen in het ongelijk. Hilwerda zat niet bij die groep. 'Ik ben gevaccineerd,' laat hij weten. Verder vindt hij het prima om een aantal vragen te beantwoorden.
Ik wil mijn tegenstander verrassen door zijn of haar voorbereiding te dwarsbomen
Jonas Hilwerda, jeugdkampioen schaken

Unieke kans

Op de vraag hoe hij heeft toegeleefd naar het toernooi antwoordt hij als volgt: 'Ik ben in de eerste plaats erg blij dat ik me heb weten te plaatsen voor het NK voor volwassenen. Het is de eerste keer dat ik mee mag doen. Ik zie het als een unieke kans die ik zo goed mogelijk probeer te benutten door te laten zien wat ik kan. Ik heb me met een aantal specifieke trainingen op het NK gericht. Ik heb er zin in.'

Tegenstander verrassen

Hilwerda is een van de 24 deelnemers. Er wordt de eerste dagen in een knock-out systeem gespeeld. Vrijdag om twee uur zit hij, spelend met de zwarte stukken, tegenover Hing Ting Lai. Zaterdag speelt hij met wit tegen dezelfde tegenstander.
'Uiteindelijk zal je op het schaakbord in elke ronde een goede wedstrijd moeten spelen. Daar focus ik mij op. Ik probeer mijn tegenstander te verrassen door zijn of haar voorbereiding te dwarsbomen. Ik heb geen doel gesteld in de zin van: ik wil tot aan deze ronde komen in het knock-outsysteem.'

Geen dag overgeslagen

Toen Hilwerda vijf jaar was, begon hij met schaken. 'Daarna heb ik geen dag overgeslagen. Er zijn slechtere verslavingen denkbaar. Er valt altijd wel iets nieuws te ontdekken in het schaken. Er zijn immers meer verschillende schaakpartijen mogelijk dan er atomen in het heelal zijn,' omschrijft hij z'n passie voor de witte en zwarte stukken op het bord met 64 velden.