UMCG opent tuin voor familieleden van kinderen met kanker

Een schommel, een wipkip en meerdere picknickbankjes. Het UMCG had al meerdere ‘familiehuizen' gebouwd, maar nu is ook de tuin grondig onder handen genomen.
De ‘huizen’ en de tuin worden gebruikt door vooral jonge kinderen die kanker hebben en hun familie. Op die manier moet hun verblijf in Groningen wat draaglijker worden.

Nieuwe tuin

Het protonencentrum in het UMCG is de enige plek in Nederland waar kinderen worden bestraald. Veel kinderen en hun ouders komen dus van buiten de provincie. Zij kunnen verblijven in de ‘familiehuizen’: dat zijn acht appartementen pal naast de nieuwe tuin.
Anneke Tjassing, algemeen manager van de vrijwilligers en vrienden van het UMCG: ‘Het zijn vooral kinderen en jongeren die voor deze behandeling in aanmerking komen. Die behandeling duurt zes weken. Families gaan weg uit hun eigen omgeving en worden in één van de appartementen ondergebracht. Wij dachten: daar wil je toch een beetje een thuis van maken, zodat het allemaal te behappen is. Daar hoort ook een goed buiten bij.’
De tuin is officieel geopend door Yara. Zij komt uit Zuid-Holland en ondergaat momenteel de behandeling. ‘Ik vind het echt heel mooi dat dit zo is aangelegd! Het is echt heel mooi geworden.’