Mensen uit hele land bij kijkdag oerverzamelaar: 'Als je je slag wilt slaan, moet je er nu bij zijn'

Tientallen belangstellenden hebben vrijdag de kijkdag van museum De Verzamelaar in Zuidhorn bezocht. Het museum gaat dicht en de collectie vooroorlogse buitenboordmotoren wordt online geveild. De belangstellenden komen uit het hele land..
De collectie van Wim Reindersma (78) bestaat uit tientallen buitenboordmotoren. Maar de tijd is gekomen om afscheid te nemen van de verzameling waar hij als veertienjarige jongen mee begon. De oerverzamelaar biedt zijn spullen te koop aan. En daar is veel belangstelling voor.

Verzameling buitenboordmotoren

Kees Alderden is uit Aalsmeer naar Zuidhorn gekomen. Hij heeft dezelfde hobby als Reindersma, het verzamelen van oude buitenboordmotoren. In Zuidhorn hoopt hij iets te vinden wat nog niet in zijn collectie zit.
Die kans is niet heel groot, vertelt hij, want zijn verzameling is vele malen groter dan die van Reindersma. 'Ik koop sowieso geen buitenboordmotor die ik al heb, maar ik kijk wel of er onderdelen zijn die ik kan gebruiken.
Bezoekers van de kijkdag in museum De Verzamelaar
Bezoekers van de kijkdag in museum De Verzamelaar © Jan Been/RTV Noord

Op de website van het veilinghuis heeft Alderden de foto's van de diverse motoren uitgebreid bestudeerd, toch is het volgens hem beter om ze in het echt te zien. Geregeld ligt hij op zijn knieën om de motoren van onder tot boven te bekijken en zijn smartphone komt er aan te pas om details te fotograferen. 'Ik heb wel wat interessante dingen gezien, dus misschien ga ik wel bieden op een paar items.'
Ik heb wel wat leuks gezien en misschien breng ik wel een bod uit
Gerco van Dijk - bezoeker kijkdag
Ook Gerco van Dijk uit Ezinge is een geïnteresseerde bezoeker: 'Ik ben liefhebber van stationaire motoren en dan vooral Franse. Ik hou van de techniek en daarom ben ik hier. Even kijken of er iets voor mij bij is. Ik heb wel wat leuks gezien en misschien breng ik wel een bod uit. En dan maar hopen dat ik de hoogste bieder ben. Bij een online veilig weet je dat natuurlijk nooit.'

Exemplaartje voor in de gang

Een van de bezoekers loopt rond met een rolmaat. Hij meet de hoogte en breedte van een glimmend exemplaar. Die vind ik mooi en daar wil ik wel op bieden. Van mijn vrouw mag ie niet in de woonkamer staan en nu meet ik of ie bijvoorbeeld bij ons in de hal past. Als ik mijn slag wil slaan dan moet ik er nu bij zijn.'
Intussen bestoken bezoekers Wim Reindersma met vragen. Geduldig vertelt hij over de technische staat en de herkomst van zijn buitenboordmotoren. Elk apparaat heeft zijn eigen verhaal en Reindersma kan er uren over vertellen.
De online veilig is inmiddels begonnen, tot dinsdagavond kan er worden geboden.