Groningers leveren 120 wapens in tijdens 'Week van de Veiligheid'

Een deel van de ingeleverde wapens
Een deel van de ingeleverde wapens © Politie Noord-Nederland
In de provincie Groningen zijn de afgelopen week 120 wapens ingeleverd bij de politie. Tijdens de 'Week van de Veiligheid' kon dit anoniem en zonder strafvervolging.
'We zijn blij met elk wapen dat is ingeleverd. We hebben het idee dat deze week het onderwerp echt op de kaart heeft gezet. Dat er gesprekken zijn gevoerd op scholen en in de wijken. Het leeft, en dat is een goed teken', zegt politiewoordvoerder Tessel Horsman.

Drop je knife en doe wat met je life

De landelijke campagne 'Drop je knife en doe wat met je life' is vooral gericht op het gebruik van steekwapens onder jongeren. Via spotjes op sociale media en speciale lessen op school en in de wijken wordt geprobeerd om de jongeren de gevaren in te laten zien van het bezit en gebruik van messen. Alle Groningse gemeenten hebben zich aangesloten bij de campagne
Wapen die zijn ingeleverd bij het politiebureau aan de Diamantlaan in de Stad
Wapen die zijn ingeleverd bij het politiebureau aan de Diamantlaan in de Stad © politie Noord-Nederland

27 vuurwapens

Behalve steekwapens kunnen er ook vuurwapens en explosieven worden ingeleverd tijdens de 'Week van de Veiligheid'. Hiervoor moet een afspraak worden gemaakt met de politie en gebeurt dus niet anoniem. Politieagenten in burger komen het wapen of explosief dan in burger ophalen. In Noord-Nederland zijn deze week in totaal 27 vuurwapens ingeleverd.

Strafbaar feit?

Degenen die het vuurwapen hebben ingeleverd, worden niet vervolgd voor het in bezit hebben van het vuurwapen, maar er wordt nog wel onderzocht of het wapen betrokken is geweest bij een strafbaar feit.

Nog niet afgelopen

Het aantal ingeleverde wapens is nog niet definitief, want ook dit weekend kunnen ze nog worden ingeleverd.