Instellingen

Buijs voelt nog totaal geen druk ondanks slechte competitiestart

Mo el Hankouri vorig jaar tegen Sparta
Mo el Hankouri vorig jaar tegen Sparta © Orange Pictures
FC Groningen kreeg twee doelpunten minder om de oren dan Sparta. De ploeg van Danny Buijs staat daarom een plekje hoger op de ranglijst dan de Rotterdammers. Zondag staat de twee ploegen tegenover elkaar op Het Kasteel in Rotterdam.
Zowel de Kasteelheren als FC Groningen behaalden tot dusver zes punten en scoorden slechts zeven doelpunten in de eerste acht wedstrijden van de eredivisie. En dat terwijl beide teams zich vorig seizoen nog plaatsten voor de play-offs. Er is uiteraard voldoende gebeurd, maar feit is dat beide teams nog niet staan waar ze willen staan. Een driepunter zondag zorgt er in ieder geval voor dat er weer enigszins naar boven gekeken kan worden.
‘Op dat vlak voel ik totaal geen druk’, zegt Buijs over het belang van de drie punten zondag. ‘Dat komt meer doordat ik er vertrouwen in heb dat deze groep zich gaat ontwikkelen en in staat is om wedstrijden te gaan winnen. Ik voel ook totaal geen druk omdat ik om me heen zie hoe hard de mensen werken. Spelers en staf. Om te groeien naar een hoger niveau. En ik voel totaal geen druk omdat ik de afgelopen periode heb gezien wat voor enorme support we krijgen van onze achterban. Als die drie pijlers gewaarborgd blijven de komende weken/maanden, dan gaan we in staat zijn om de nodige puntjes te halen. Kan misschien wel wat langer duren, gaat misschien heel snel, maar op dat vlak voel ik echt geen spanning.’
'Ik wanhoop niet, we gaan de komende weken de mouwen opstropen'
Om zondag een resultaat te halen is het volgens Buijs belangrijk dat zijn team aan het voetballen komt. ‘Onze creatieve jongens zoals El Hankouri, Ngonge en Abrahem moet in de één-tegen-één komen. Ze moeten niet continu duels uitvechten. Dan is de kans groot dat ze die gaan verliezen tegen jongens als Beugelsdijk, Heylen, Vriengs, Abels of Aoussar. Sparta is heel sterk tijdens omschakelmomenten, dat zag je onlangs ook in de wedstrijd tegen Fortuna Sittard. Dan zijn ze extreem gevaarlijk. Daar moeten we heel alert op zijn.’
'Onze creatieve jongens moeten in de één tegen één komen'
Op basis van de afsluitende training heeft het er alle schijn van dat Buijs zijn opstelling weer op een aantal posities gaat wijzigen. Zo verhuist Mo El Hankouri naar de linksbuiten positie, staat Damil Dankerlui rechtsback en zal Paulos Abraham als tweede spits fungeren. De oefenmeester heeft echter niet het idee dat hij elke week een nieuwe puzzel moet oplossen opzoek naar de ideale opstelling.
‘We hebben op basis van de afgelopen wel aardig in kaart welke lijn we willen uitbouwen’, vertelt Buijs. ‘Elke speler heeft zijn eigen kwaliteiten. Als er één wegvalt en er komt een ander op, dan vult hij dat op een andere manier in. Het zijn meer kleine dingen. Tegen Twente heb je dat al kunnen zien en daar gaan we mee door. Je gaat ook langzaam de groep beter kennen en op basis daarvan ga je conclusies trekken met elkaar.’
'De grootste kern staat vast'
FC Groningen mist zondag in ieder geval Mike te Wierik. De verdediger heeft nog altijd te veel last van een hiel/hak blessure. Marin Sverko en Michael de Leeuw zijn vraagtekens. Laros Duarte keert juist terug van een blessure en staat tegen zijn oude werkgever in de basis.
Vermoedelijke opstelling van FC Groningen tegen Sparta: Leeuwenburgh, van Hintum, Kasanwirjo, Dammers, Dankerlui, Duarte, Suslov, Ngonge, El Hankouri, Abraham en Strand Larsen.