Veendam heeft begrotingsoverschot van bijna een miljoen

Het gemeentehuis van Veendam
Het gemeentehuis van Veendam © Marco Grimmon/RTV Noord
In het komende jaar houdt Veendam bijna een miljoen euro over. Dat is vooral te danken aan extra geld van het Rijk voor de jeugdzorg.
Veendam is door bezuinigingen en een hogere rijksbijdrage weer even uit de zorgen. Ongeveer 800.000 euro kan, als de prognoses kloppen, worden toegevoegd aan de reserves.

Extra geld om tekort jeugdzorg te dekken

Veendam komt, net als bijna alle andere gemeenten in onze provincie, veel geld tekort voor de uitvoering van de jeugdzorg. De ergernis daarover werd door de gemeenten niet onder stoelen of banken gestoken, en dat heeft effect gehad. Het Rijk komt in 2022 met extra geld over de brug om het tekort op de jeugdzorg te dekken.

Geen nieuwe bezuinigingen nodig

Wel waarschuwt de gemeente voor tekorten in de nabije toekomst. Over vier jaar zouden die kunnen oplopen tot 2,6 miljoen euro in 2025. Intussen had de gemeente Veendam wel bezuinigingsplannen opgesteld. Volgens wethouder Henk Jan Schmaal zijn die plannen voldoende om die toekomstige tekorten te dekken. Er zijn dus geen nieuwe bezuinigingen nodig.

Langdurige formatie zorgt voor onzekerheid

Onzeker blijft nog wel of het Rijk ook na volgend jaar het tekort in de jeugdzorg aanvult. Schmaal: 'We hebben te maken met onzekerheid over de koers van het Rijk en de financiering van onze taken. Dit kan een behoorlijke impact hebben op onze financiële positie. Door de langdurige formatie van een nieuw kabinet is het perspectief voor de komende jaren nog onduidelijk.'
Behalve de jeugdzorg gaat het hier ook om rijksbijdragen in de energietransitie en de herverdeling van het gemeentefonds. Veel Groninger gemeenten dreigen door die herverdeling een kleiner aandeel in dat fonds te krijgen.
De begroting van Veendam wordt, inclusief het meerjarenperspectief, op 8 november behandeld in de gemeenteraad.