Ziek D66-Kamerlid permanent vervangen in enquêtecommissie gaswinning

Hülya Kat (links) en Rens Raemakers (rechts)
Hülya Kat (links) en Rens Raemakers (rechts) © ANP
D66-Kamerlid Rens Raemakers legt om gezondheidsredenen tijdelijk zijn werk in de Tweede Kamer neer. Zijn plek in de parlementaire enquêtecommissie over de gaswinning in Groningen komt daarmee ook vrij en wordt tot aan het einde van de enquête ingevuld door Kamerlid Hülya Kat (D66).
Raemakers was afgelopen zomer nog met de enquêtecommissie op werkbezoek in het aardbevingsgebied. Hij komt zelf uit Limburg en gaf toen aan vanwege de geschiedenis met mijnbouw in zijn streek een bovengemiddelde interesse te hebben in de problematiek in Groningen.

Gezondheid op één

'Het valt me zwaar opnieuw voor een periode van ziekteverlof te moeten kiezen. Maar gezien het dringend advies van de artsen heb ik geen andere optie', zegt het D66-Kamerlid in een verklaring. Hij zat in 2020 eerder al ziek thuis vanwege een burn-out. 'Gezondheid moet je altijd op nummer één zetten. Ik ga me richten op een duurzaam en volledig herstel.'
Raemakers (midden) tijdens een werkbezoek aan het bevingsgebied
Raemakers (midden) tijdens een werkbezoek aan het bevingsgebied © Mario Miskovic / RTV Noord
Raemakers wordt in de parlementaire enquêtecommissie vervangen door partijgenoot Hülya Kat. Zij is voor D66 in de Tweede Kamer onder meer woordvoerder over de toeslagenaffaire en armoede. Groningen is voor haar geen onbekend terrein: ze studeerde van 2002 tot 2009 Nederlands recht aan de Rijksuniversiteit in de stad.

Permanente vervanger

'Hülya Kat gaat de rol van Rens overnemen tot het einde van de parlementaire enquêtecommissie', reageert voorzitter Van der Lee op de wisseling. 'Ik betreur het zeer dat Rens ziek is geworden. Hij had een enthousiaste en betrokken bijdrage en veel kennis. Maar hij moet langere tijd herstellen en dan is het beter om een permanente vervanger te hebben.'
Het is even aanpoten als je er als Kamerlid tussentijds in komt
Tom van der Lee - commissievoorzitter
Sinds de start van de parlementaire enquête naar de gaswinning begin februari zijn er al behoorlijk wat wisselingen van de wacht geweest binnen de commissie. De verkiezingsuitslag zorgde er voor dat een aantal Kamerleden niet terugkeerde en daarna wisselden nog een aantal leden. Alleen commissievoorzitter Tom van der Lee (GroenLinks), Anne Kuik (CDA) en Peter Kwint (SP) zijn er vanaf het eerste uur bij.
Zorgen over de continuïteit van de enquêtecommissie zijn echter niet nodig, zegt Van der Lee. 'De continuïteit is niet in gevaar, is niet in gevaar geweest en komt ook niet in gevaar want we hebben een hele goede staf. Het is even aanpoten als je er als Kamerlid tussentijds in komt, maar de voorbereidingen zullen op orde zijn voordat de publieke verhoren beginnen', verzekert Van der Lee.