COA plaatst tenten bij azc's om Ter Apel te ontlasten, hulp Veiligheidsberaad ingeroepen

De tenten die worden bijgeplaatst zullen kleiner zijn dan deze in Heumensoord
De tenten die worden bijgeplaatst zullen kleiner zijn dan deze in Heumensoord © ANP
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat tenten plaatsen bij bestaande asielzoekerscentra om alsnog extra capaciteit te creëren. Ook roept Ankie Broekers-Knol, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, het Veiligheidsberaad bij elkaar om de urgente situatie te bespreken.
Alle asielzoekerscentra in Nederland zitten vol. Dat is te merken in Ter Apel, want het proces loopt daar vast. Asielzoekers moeten zich daar aanmelden en stromen vervolgen door naar ander azc's, maar dat kan nu niet. Toch komen er wel zo'n 1.100 asielzoekers per week naar Nederland.

Nieuwe noodopvangen, maar het is nog steeds onvoldoende

Er zijn daarom verschillende noodopvangen geopend. Deze week kwam naar buiten dat de gemeente Groningen ongeveer 375 asielzoekers gaat opvangen in de voormalige XL-coronatestraat en op een slaapboot. Ook wordt de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp gebruikt als noodopvang om plek te creëren in Ter Apel.
Toch concludeert Broekers-Knol dat er nog meer plekken nodig zijn om de problemen in Ter Apel op te lossen. Ze schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat COA de komende periode 'kleinere paviljoens, tenten en andere flexibele modaliteiten' gaat inzetten bij bestaande azc's.
Defensie en het Rode Kruis helpen waar nodig. In Almere zijn ze al bezig om op die manier 400 tot 500 extra opvangplekken te creëren.
Het is een zeer onwenselijke situatie om asielzoekers op deze wijze op te vangen
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD)
'Ik besef dat het een zeer onwenselijke situatie is om asielzoekers op deze wijze op te vangen, zeker in deze tijd van het jaar', schrijft Broekers-Knol. Ze wil het gebruik van tenten daarom zo kort mogelijk laten duren, maar sluit niet uit dat het 'bij gelijkblijvende omstandigheden' later opnieuw moet gebeuren.

Veiligheidsberaad gaat spreken over 'de urgente problematiek'

Ook gaat ze 'de urgente problematiek' bespreken met het Veiligheidsberaad, het instituut voor rampenbestrijding en crisisbeheersing. Het is voor het eerst dat het Veiligheidsberaad erbij betrokken wordt. De voorzitters van alle 25 veiligheidsregio's doen mee aan die overleggen, waaronder Koen Schuiling (VVD) van Groningen. Wanneer dat gesprek plaatsvindt is nog niet bekend, volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Eerder hebben alle provincies al gekeken wat voor extra opvangplekken ze kunnen regelen. Dat deden alle burgemeesters van een provincie onder leiding van de Commissaris van de Koning. De provincie Groningen maakte deze week bekend dat ze in ieder geval op zoek gaan naar 190 reguliere opvangplekken voor asielzoekers.