Instellingen

Marktkooplui gezocht: 'Kom erbij, het is juist hartstikke gezellig'

Via bordjes proberen standhouders nieuw personeel te vinden
Via bordjes proberen standhouders nieuw personeel te vinden © Jeroen Willems / RTV Noord
Groente- en fruithandelaren op de markt in de stad kunnen maar moeilijk aan nieuwe medewerkers komen. Verschillende standhouders hebben bordjes hangen waar op staat: personeel gezocht!
Marktkoopman Bennie van Til is een van de standhouders die op zoek is naar nieuwe mensen. 'Ja, het is een lastige periode om personeel te vinden. Er zijn een hoop bedrijven die op zoek zijn naar medewerkers. Ik heb eigenlijk geen flauw idee hoe dat kan. Je zou toch zeggen dat er genoeg mensen op zoek zijn naar een baantje', zegt Van Til.
Hij zoekt nieuwe aanwas voor dinsdag, vrijdag en zaterdag. 'Ik heb wel twee medewerkers, maar die studeren en hebben colleges dus ik moet wat extra aanvulling hebben', aldus Van Til.
De marktkraam van Bennie van Til op de Vismarkt
De marktkraam van Bennie van Til op de Vismarkt © Jeroen Willems / RTV Noord

Corona?

Of corona een rol speelt bij het tekort aan nieuwe mensen? Van Til denkt van niet, maar feit is wel dat jongeren en studenten sinds de zomervakantie weer vaker naar school of universiteit moeten. Een doelgroep waarin veel marktkooplui hun personeel werven.
Aan de andere kant van de markt heeft Remco de Maree hetzelfde probleem. Ook hij runt een kraam met groente en fruit. 'We zoeken voornamelijk mensen voor doordeweeks en juist dan gaat iedereen weer naar school. Dat is wel lastig', zegt De Maree.

'Mensen willen niet niet meer buiten, hard en lang werken'

Maar studie en school is volgens De Maree niet het enige probleem. 'Ik denk dat mensen niet meer buiten, hard en lang willen werken, terwijl het juist hartstikke leuk en gezellig werken is en het verdient ook niet verkeerd. Ik zou zeggen: kom er bij!'