Instellingen

Warming-up: Sparta Rotterdam - FC Groningen

Wessel Dammers in duel in de editie van afgelopen december
Wessel Dammers in duel in de editie van afgelopen december © Orange Pictures
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam.
Het was aan het einde van de transferwindow bijna oorlog tussen Sparta-trainer Henk Fräser en technisch directeur Mark-Jan Fledderus van FC Groningen. Fräser betichtte Fledderus van van alles en nog wat, terwijl de technische man van FC Groningen zich van geen kwaad bewust was. Het liefst zou de trainer van Sparta Fledderus op het veld aanpakken als ze beiden nog gevoetbald hadden.
Van een ontmoeting gaat het vanmiddag niet komen, aangezien Fledderus momenteel even op vakantie is. Het ging destijds om de handtekening van Laros Duarte, die vanmiddag na een blessure terugkeert in de basis.
'Als ik scoor ga ik juichen'

De vorm: FC Groningen

Er werd dit seizoen nog altijd maar één keer gewonnen door FC Groningen. Alleen tegen Cambuur Leeuwarden pakte de ploeg van Danny Buijs de volle winst. Daardoor staat de Trots van het Noorden nog altijd op de vijftiende plaats in de eredivisie, met slechts zes punten. Het team had in die eerste acht wedstrijden te maken met pech, dubieuze VAR-momenten, onterechte rode kaarten en er vertrokken na vier wedstrijden drie belangrijke spelers.
Toch zal er nu wel een keer gewonnen moeten worden. Het spel was in grote delen tegen SC Heerenveen, Vitesse en FC Twente prima, maar tot een overwinning leidde dat dus nog niet. Vooral het gebrek aan doelpunten is iets wat wederom opvalt, maar zorgelijker is het aantal tegendoelpunten dat Peter Leeuwenburgh om de oren krijgt.
'Ik wanhoop niet, we gaan de komende weken de mouwen opstropen'

De vorm: Sparta Rotterdam

De Rotterdammers zitten in ongeveer hetzelfde schuitje als FC Groningen. Met eveneens zes punten uit de eerste acht wedstrijden staat Sparta slechts één plekje onder FC Groningen.
Sparta verloor z'n laatste wedstrijd tegen PSV met 2-1, maar kon ondanks dat terugkijken op een goede pot voetbal. Daar put het team van Fräser dan ook vertrouwen uit. ‘We willen meenemen hoe we als team functioneerden’, zegt Fräser daarover tegen RTV Rijnmond. ‘We zullen de wedstrijd moeten aanpakken zoals die komt. Beide ploegen hebben een goede organisatie en Groningen is een club waar wij als Sparta naar moeten kijken.’

Waar moeten we op letten?

Om tot een resultaat te komen wil Buijs voorkomen dat zijn aanvallers continu in duel komen met de fysiek sterkte verdedigers van Sparta. Daar moeten de creatieve spelers van FC Groningen, zoals Mo El Hankouri, Cyril Ngonge en Paulos Abraham, voor zorgen. De Zweedse aanvaller speelt waarschijnlijk naast Jorgen Stand Larsen als tweede spits, waar we hem eerder nog vanaf de linkerkant zagen komen. Aanvoerder El Hankouri speelt vanmiddag waarschijnlijk vanaf die linkerkant.
'Onze creatieve jongens moeten in de één tegen één komen'

Historie

FC Groningen ging in de eredivisie 32 keer eerder op bezoek bij Sparta. Daarvan gingen dertien wedstrijden verloren, werd twaalf keer gelijkgespeeld en werd er slechts zeven keer gewonnen. Vorig seizoen werd het 3-2 voor FC Groningen.

FC Groningen Live

De wedstrijd is zondagmiddag live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. Sparta Rotterdam – FC Groningen begint om 14.30 uur. De uitzending van FC Groningen Live start om 14.00 uur.
Niiwino Geertsema presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Azing Griever is de analist in de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site en in de app.

Blessures/schorsingen

Mike te Wierik is geblesseerd. Marin Sverko en Michael de Leeuw zijn twijfelgevallen.

Vermoedelijke opstelling FC Groningen

Leeuwenburgh, van Hintum, Kasanwirjo, Dammers, Dankerlui, Duarte, Suslov, Ngonge, El Hankouri, Abraham en Strand Larsen.