Instellingen

Veiling oude ANWB-paddenstoelen op Schiermonnikoog levert ruim 22.000 euro op (update)

Kinderburgemeester Thijmen Bouwkamp met een van de paddenstoelen
Kinderburgemeester Thijmen Bouwkamp met een van de paddenstoelen © VVV Schiermonnikoog
De veiling van oude ANWB-paddenstoelen door de gemeente Schiermonnikoog heeft een bedrag van 22.429 euro opgebracht. Dat geld wordt door de VVV op het eiland geschonken aan de jeugd op Schiermonnikoog.
Het bedrag wordt gebruikt voor de aanleg van een skatebaan. Dat is een wens van Thijmen Bouwkamp, de kinderburgemeester van Schiermonnikoog.

Blij met resultaat

‘Fantastisch! Dit is echt boven verwachting gegaan. Gistermiddag keken we op de veilingsite en toen zaten we rond de 12.000. Op het laatste moment ging het heel snel’, vertelt Monique Talsma van VVV Schiermonnikoog.
‘De witte paddenstoelen met zwarte letters waren veruit het populairst. Toen de veiling opende werd er direct al duizend euro op één geboden. Daarop staat camping Seedune. Misschien kampeert de koper elk jaar op Schier en vond dit een mooi souvenir’, grapt Talsma.

Hoogste bod

Er zijn de afgelopen weken in totaal 33 paddenstoelen geveild. Het hoogste bod was 1601 euro voor een rood-witte paddenstoel waar onder andere het Badstrand, de Berkenplas en het dorp op vermeld staan. Die stond net buiten het dorp aan de rand van het bos in de buurt van de Prins Bernhardweg.
De ANWB-paddenstoel die voor het hoogste bedrag verkocht is
De ANWB-paddenstoel die voor het hoogste bedrag verkocht is © VVV Schiermonnikoog
‘Deze begon helemaal niet zo hoog maar bleef als laatste over. Na de sluiting van de veiling bleven mensen bieden op deze paddenstoel. Doordat er steeds een nieuw bod kwam bleef de veilingtijd van deze open. Mensen zagen dat waarschijnlijk toch als mogelijkheid om er nog even één te bemachtigen’, vertelt Talsma.

In de tuin of huiskamer

'Heel leuk om te horen dat ook eilanders een paar hebben weten te bemachtigen. Die wilden er heel graag zelf één hebben. Je kan er ook van alles mee. Zo heeft er iemand in het verleden al een keer een lamp van gemaakt. Maar je kan het ook gewoon als decorstuk in de tuin plaatsen', zegt Talsma. Ze vindt de paddenstoelenactie zeer succesvol.

Nieuwe paddenstoelen geplaatst

De oude, karakteristieke paddenstoelen op het Waddeneiland waren al jaren aan vervanging toe omdat de informatie soms niet meer klopte. Ook stonden er paddenstoelen in allerlei verschillende kleuren en maten langs de wegen en paden. De gemeente heeft nu overal op het eiland dezelfde soort paddenstoel neergezet. Overigens staan in het dorp geen nieuwe paddenstoelen; daar heeft de gemeente gekozen voor hoge palen met bewegwijzeringsborden.
Dit bericht is aangevuld met een reactie van Monique Talsma