Toch geen loting voor 10.000 euro verduurzamingssubsidie

Met de subsidie kunnen onder meer zonnepanelen gekocht worden
Met de subsidie kunnen onder meer zonnepanelen gekocht worden © Flickr/Maarten Breet (creative commons) / Jos Schuurman (FPS)
De loting om te bepalen wie recht heeft op de 10.000 euro verduurzamingssubsidie van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) is van de baan. Dat heeft minister Kajsa Ollongren maandag besloten.
Iedereen die een aanvraag heeft gedaan en aan de voorwaarden voldoet, krijgt het gevraagde subsidiebedrag.
Dat schrijft minister Kajse Ollongren van Binnenlandsze Zaken maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Subsidiepot was binnen enkele dagen leeg

Begin deze maand ontstond ophef over de zogeheten Subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen van SNN, waarbij gedupeerden van bevingsschade 10.000 euro subsidie konden aanvragen. De eerste ronde werd op 1 juli opengesteld en enkele dagen alweer stopgezet, omdat de beschikbare 75 miljoen op was.
Groningers die op 5 juli een aanvraag hebben gedaan, kregen een brief van SNN dat zij in een loting terechtkwamen die bepaalde of ze het geld ook zouden ontvangen. Dat leidde tot kritiek binnen het provinciebestuur en Sandra Beckerman (SP) stelde Kamervragen over de gang van zaken.
Bewoners hebben veelal met bureaucratie en lange periode van onzekerheid te maken gekregen
Kajsa Ollongren - Minister van Binnenlandse Zaken
Minister Ollongren schrijft in een reactie begrip te hebben voor de onzekerheid die een dergelijke loting met zich meebrengt.
'Hoewel dit een gebruikelijke systematiek is, vraagt de situatie in Groningen extra aandacht en maatwerk. Bewoners hebben veelal met bureaucratie en lange periode van onzekerheid te maken gekregen. Daarom zal ik ervoor zorgdragen dat er voor degenen die een volledige aanvraag hebben gedaan op de dag van overschrijding van het subsidieplafond, dit jaar al voldoende budget beschikbaar komt. Hierdoor hoeft er geen loting plaats te vinden.'
Groningers die de subsidie hebben aangevraagd krijgen uiterlijk 18 november te horen of deze wordt goedgekeurd.

Volgende ronde start in januari

Het totale budget van de subsidieregeling wordt niet verhoogd, schrijft Ollongren. Dat blijft staan op driehonderd miljoen euro. De volgende ronde van de van de SNN-subsidie gaat in januari van start.
Het ministerie heeft al besloten dat het geld van de tweede en derde ronde wordt samengevoegd. Dat betekent dat er in de tweede ronde 225 miljoen euro beschikbaar is, drie keer het bedrag van de eerste ronde.